Annons

Yrkesskolan lyckas där andra misslyckas

En ny smäll för gymnasiet i Osby. Yrkesskolan läggs ner med början läsåret 24/25. När grundskolorna gått 20 miljoner back ska gymnasierna betala.
Skolbeslut • Publicerad 22 september 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Yrkesskolan i Osby tar emot gymnaiseelever inom särskola, autism, asperger och ADHD.
Yrkesskolan i Osby tar emot gymnaiseelever inom särskola, autism, asperger och ADHD.Foto: Tommy Svensson

Att Ekbackeskolan blir av med några program är ju redan känt, men den 4/10 beslutas nedmontering av Yrkesskolan. Vad är då Yrkesskolan? Det är ett gymnasium för elever med särskilda svårigheter, antingen går man anpassat gymnasium (före detta gymnasiesärskola) eller IM individuellt alternativ för dem som på grund av sin NPF (autism, ADD med mera) inte klarar en vanlig skolgång.

Eleverna har ofta flera av dessa diagnoser vilket gör det otroligt svårt för dem att klara en utbildning på ett vanligt gymnasium. Yrkesskolan är idag en av Sveriges bästa skolor för NPF-elever, i mycket leder man utvecklingen i landet och det man utvecklar i denna skola spiller över till den ”vanliga skolan” med förbättrade resultat även där. Yrkesskolans representanter har på inbjudan från Skolverket, högskolor med flera berättat varför vi lyckas där andra misslyckas. För att förstå vidden av denna skola; yrkesskolan är en modell för regeringens förslag på nya yrkesskolor! 2015 röstade en enig kommunstyrelse för att starta Yrkesskolan, det kostade dubbelt så mycket att skicka i väg dem. Många företag har haft praktikanter från Yrkesskolan, vilket resulterat i något bra. Detta har värdesatts från såväl näringslivet som politiker.

Annons

Ofta har dessa elever haft en overkligt tuff tid i grundskolan, där man många gånger blivit satt i en ”skrubb” med en dator och sedan väntat ut tiden, eller stannat hemma under stora delar av grundskoleåren. Yrkesskolan med dess skickliga personal ger dessa ungdomar en sista chans innan de hamnar i ett utanförskap som allt för många gånger leder till den mörka, olagliga delen av vårt samhälle.

Yrkesskolan tar vara på dessa elever och det dom är bra på, vilket gjort att 8 av 10 avgångselever går ut till sysselsättning som ger skattepengar för sin kommun. Och hittar de inte sysselsättning direkt efter skolan blir de oftast immuna mot att falla i fällan och göra något de inte borde. Och istället få leva ett liv i värdighet.

Men nu har skolstyret, tillsammans med kommunstyrelsen ogiltigförklarat NPF, autism passar inte budgeten. På Osbys hemsida finns en uträkning där Yrkesskolans IMA-elever (elever på introduktionsprogram, ej behöriga till gymnasiet) kostar 120 000 per år mer än IMA i Hässleholm/Kristianstad.

Fast det stämmer inte, man jämför med IMA på vanligt gymnasium och inte exempelvis Norrängsgymnasiet i Hässleholm. Då blir summan knappa 50 000 år till Hässleholms fördel. Andelen som går ut mot sysselsättning där, pratar man inte om. Det finns en anledning till det. Exemplet utgår från att alla IMA från Yrkesskolan går till Hässleholm. Om två elever från Osby i stället väljer annat anpassat IMA går kommunen back 1 miljon, sedan ökar det med cirka 1 miljon per elev. Dock inte i närheten med samma resultat som Osbys Yrkesskola och dessa elever kommer aldrig att gå på ett vanligt gymnasium. Men nu är det slut, troligen röstas förslaget igenom 4/10. Så här går det utan en barn-och utbildningsnämnd.

Var finns svaret hur detta ska fylla grundskolans hål på 20 miljoner?

”V”

Annons
Annons
Annons
Annons