Annons

Han har ett sjätte sinne för att hjälpa andra

Hässleholm Han har ett sjätte sinne för att uppfatta när en medmänniska är i behov av hjälp.
Personligt • Publicerad 17 maj 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Innan Conny Svensson blev påkörd jobbade han på Kvantum som styckare. Efter olyckan var han medvetslös i flera månader. Nu flera år senare kan han både springa och dansa, berättar han.

Han jobbar på Hässleholms östra kyrkogård och har ett ovanligt skarpt öga för att känna igen den som behöver lite extra hjälp i vardagen.

Annons

– Skriv att de är världens bästa kyrkogård och arbetskompisar, säger han och skrattar.

Efter att ha suttit i rullstol vet han hur det är att vara beroende av omgivningens hjälp – och nu när benen bär honom vill han gärna betala tillbaka.

– Jag har fått så mycket hjälp själv och nu kan jag hjälpa andra.

– Jag hade verkligen tur att tekniken fanns så att de kunde återuppväcka mig. De använde samma behandling som Michael Scumacher fick och nu är jag kapabel till mer än många tror, säger han.

Händigheten är det inget fel på. Lägenheten i Hässleholm innehåller många föremål som han själv har snidat, knutit, lackat eller svarvat.

– När jag satt i rullstolen knöt jag mattor. Flera knutar med förlamad hand, säger han.

Han vill inte ha betalt av de han hjälper. I hemmet finns däremot en stor moraklocka som han fått som arvegods av ett par som han har skottat snö hos.

– Många av de som jag har hjälpt har gått bort nu, berättar han.

Utan de pensionärer som han brukade ge en hjälpande hand får han hitta nya utlopp för hjälpsamheten.

– Ser jag till exempel någon i affären som verkar behöva hjälp så frågar jag och kanske skjutsar hem personen. Det är roligt att hjälpa fina människor, säger han.

Annons

Själv har han dåligt ansiktsminne efter olyckan men på gatorna i Hässleholm är det många som känner igen honom.

– Det är väldigt bra sammanhållning här. Jag tror att Hässleholm är den bästa staden att bo i, säger han.

bild 1/2
Årets vardagshjälte 2016 Conny Svensson.
Foto: Joel Snöbohm
Conny Svensson från Hässleholm är en av kandidaterna att bli årets vardagshjälte. Han beröms för att hjälpa äldre och hålla fint i naturen.
Foto: Joel Snöbohm
Årets vardagshjälte 2016 Conny Svensson.
Foto: Joel Snöbohm
Conny Svensson från Hässleholm är en av kandidaterna att bli årets vardagshjälte. Han beröms för att hjälpa äldre och hålla fint i naturen.
Foto: Joel Snöbohm
Fakta:

Kandidat 2

Namn: Conny Svensson

Ålder: 53

Förebild: Min morbror Ruben Blixt, han var väldigt hjälpsam.

Det är min drivkraft: Att jag är vid liv och min dotter.

Det är en vardagshjälte för mig: Någon som ställer upp för andra och hjälper till.

Så här röstar du:

Kandidaterna presenteras i nummerordning. Hur du än lämnar din röst är det viktigt att det framgår vilken kandidat, 1 till 6, som du röstar på.

Det är också viktigt att du förser din röstsedel med ditt eget namn, adress och telefonnummer. Ofullständiga röster kan tyvärr inte räknas.

Du kan rösta via sms eller genom att skicka in din röst i ett vanligt brev.

Sms-rösta så här: Skicka ett sms till 72672 med texten ”Lions” följt av ett mellanslag och den kandidat, 1 till 6, som du röstar på, exempelvis ”Lions 2”. Kostnad 20 kronor per sms samt eventuell operatörsavgift. Insamlade medel går till Lions hjälpverksamhet.

Vill du hellre använda ett vanligt brev kan du lämna din röst i ett kuvert till Resia i Hässleholm eller till Norra Skåne, Väpnaregatan 6, 281 81 Hässleholm. Glöm inte att bifoga 20 kronor till Lions hjälpverksamhet.

Joel Snöbohm joel.snobohm@nsk.se
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons