Annons

Världscyklisten Erik Berg har gått ur tiden

Personligt Erik Berg, cyklisten från Västra Torup, har avlidit 96 år gammal.
Personligt • Publicerad 12 november 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Erik Berg, cyklisten från Västra Torup, har avlidit 96 år gammal. De sista åren tillbringade han på Hemgården i Tyringe, men fram tills dess bodde han kvar i föräldrahemmet i Västra Torup.Eriks stora intresse var att upptäcka världen, på cykel.Jag hade turen att få träffa, och prata, med Erik förra året, när han nyligen fyllt 95 år och lyssna till hans berättelser om cykelfärder runtom i världen.Han började cykla redan som barn, först runt i trakten, på sin fars cykel.

Efter andra världskriget gav han sig ut på första långturen, till Nordkap. Det gav mersmak och viljan att upptäcka världen försvann aldrig.När han inte cyklade runt i världen arbetade han på Perstorp AB, men det var helt klart cykelresorna han levde för.Det blev till slut 250 000 kilometer i 50 länder och många av resorna rapporterade han om i Norra Skåne.

Annons

I Norra Skåne 1953 berättas till exempel det här:”Så har 34-årige Erik Berg kommit välbehållen hem till Västra Torup efter sina äventyr på cykel genom Europa. Under fyra månader och 2000 mil genom 18 länder har han ålagt blott 500 kr av reskassan på 700 kr. Berg är en välkänd person överallt i Europa och Nordafrika. Över 200 tidningar och sju radiobolag har berättat om årets färder. Det var 1948 som Berg påbörjade sina omskrivna långfärder på cykel. Han har ombetts att skriva om sina färder i många tidningar, men det är som bekant endast i Norra Skåne han själv skildrar sina upplevelser. För Quist berättar Berg om vägbanditer i Portugal och knivhotande araber i Afrika. För tvivlaren på hans bedrifter har Berg med sig hem en flaska med sand från Sahara. I packningen på närmare 100 kg finns också 45 nytagna filmer.”

Erik Bergs stora sorg var att den planerade cykelfärden till Ryssland aldrig blev av. Efter andra världskriget, under kalla kriget, var det mycket svår att få inresetillstånd till landet och han lyckades inte med det under sin aktiva tid.Erik berättade för mig, att av alla länder han besökt så var det Island som berörde honom mest, den härliga friska luften och, som han uttryckte det, ett prima folk. Här jobbade han under en tid med att fotografera valar. Han hade tänkt cykla Island runt, men eftersom han var här på sommaren, när glaciärerna smälte, blev det svårt.

Erik Berg var också en stor samlare, framför allt var det snusdosor och tändsticksaskar och han fyllde sitt hem med minnessaker från sina resor.Någon egen familj hann han aldrig skaffa sig, det sa han själv att han inte haft tid med. Men han var glad för sina kusiner som ofta besökte honom. Han sörjes närmast kusinerna och övrig släkt och vänner.

bild 1/2
Till sina resor tryckte Erik Berg upp vykort, som han delade ut. Han betalade heller aldrig ett öre i logi. Ibland träffade han en vänlig själ som ställde upp med sovplats, eller så sov han utomhus.Foto: Anna Persdotter/arkiv
Det var lite dåligt med hörseln, men annars var Erik pigg och glad, strax efter sin 95-årsdag förra året.
Till sina resor tryckte Erik Berg upp vykort, som han delade ut. Han betalade heller aldrig ett öre i logi. Ibland träffade han en vänlig själ som ställde upp med sovplats, eller så sov han utomhus.Foto: Anna Persdotter/arkiv
Det var lite dåligt med hörseln, men annars var Erik pigg och glad, strax efter sin 95-årsdag förra året.
Anna Persdotter
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons