Annons

Började sin karriär på Petri Pumpa i Lund

Mischa Billings förmåga att hitta de bästa smakkombinationerna har prisats flera gånger om. Själv drivs hon av att lära ut hur en måltid kan bindas ihop.
–  Jag vill att fler ska känna: "Det här kan jag göra", och våga göra på sitt eget sätt, säger hon.
STOCKHOLM/SKÅNE • Publicerad 27 februari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Mischa Billing är sommelier och lektor i måltidskunskap vid Örebro universitet. Dessutom sitter hon i juryn för tv-programmet "Sveriges mästerkock". Men hon startade sin karriär på Petri Pumpa i Lund.
Mischa Billing är sommelier och lektor i måltidskunskap vid Örebro universitet. Dessutom sitter hon i juryn för tv-programmet "Sveriges mästerkock". Men hon startade sin karriär på Petri Pumpa i Lund.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sitt utomordentliga lukt- och smaksinne hade Mischa Billing redan som liten. Troligtvis var det därför hon var lite kräsen när det gällde mat. Hon beskriver det som en kör av röster som skrikits ihop så att allt krockade.

Skillnaden i dag är att hon kan identifiera de olika smakerna och dofterna, och formulera dem i ord. Det har i sin tur varit ett sätt att få fördjupade kunskaper i sommelieryrket. Men hennes yrkesbana har varit allt annat än rak.

Annons

– Jag fick börja med att gå med vatten, bröd och smör och ta emot rockar. Jag blev helt förälskad i matsalen med alla sina gäster, möten och så köket.

– Jag har gått min egen väg. Stundtals har det varit tufft, samtidigt har jag fått vara med på otroligt spännande och utvecklande saker.

Startpunkten kom 1988 när hon hade kommit hem till Lund efter ett år som au-pair i Frankrike. Först var tanken att läsa franska på universitetet, men det var för tråkigt, så i stället sökte hon jobb som servitris på den välrenommerade restaurangen Petri Pumpa.

– Jag fick börja med att gå med vatten, bröd och smör och ta emot rockar. Jag blev helt förälskad i matsalen med alla sina gäster, möten och så köket.

Avgörande ögonblick

Petri Pumpa blev en skola för den unga Mischa. Deras filosofi var att jobba med närproducerat och att köpa in det som fanns för säsongen. Varje vecka skrevs menyn om, beroende på vilka råvaror som var tillgängliga.

Mischas aha-upplevelse kom en kväll när hon fick vara med och dekantera och servera ett bordeaux-vin, Château Talbot från 1982.

– När gästerna hade gått och jag stod och putsade glasen minns jag att Boa _ som var ansvarig för matsalen _ kom med en skvätt som hade blivit kvar i en av flaskorna, och som han ville att jag skulle prova.

Mischa Billing beskriver hur hon bara hällde i sig drycken utan att dofta.

– Men det var något med det vinet. Det gick direkt till hjärtat och ut i hela kroppen. Plötsligt fattade jag vad vin handlade om. Det var då jag bestämde mig för att utbilda mig till sommelier. En utbildning som jag gick samtidigt som jag arbetade på Petri Pumpa.

– Som kvinna får man ofta höra att man ska kliva upp och ta för sig. Men nu kan jag tycka att männen måste kliva upp och visa vad de står för. Det är slutpratat liksom, nu är det handling som gäller.

Annons

Mischa blev snart en fena på att förstå hur olika smakkombinationer kunde förhöja varandra och därmed vilka viner som passade till restaurangens olika maträtter. Trettio år senare har hennes meritlista vuxit rejält. Från ordförande i Svenska sommelierföreningen och utvald till årets näsa, till dubbad riddare i både Champagne och Bordeaux, nasologie doktor och lektor i måltidskunskap vid Örebro universitet.

Hon bidrog också till att starta debatten om Systembolagets inköp av billiga viner och deras prispress på vinmakarna, något som påverkar både naturen och arbetsvillkoren.

– Det ledde till förändringar av Systembolagets inköpspolitik. Det är jag jäkligt stolt över.

Sommelieren Mischa Billing har fyllt 55 år och tycker att hon är på en bra plats i livet. På födelsedagar vill hon gärna dricka champagne och äta skaldjur.
Sommelieren Mischa Billing har fyllt 55 år och tycker att hon är på en bra plats i livet. På födelsedagar vill hon gärna dricka champagne och äta skaldjur.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gjort skillnad

Dessutom har hon hela tiden jobbat för att jämna ut skevhet mellan könen i restaurangvärlden. Bland annat medverkade hon i utformningen av tävlingen Lily Bollinger Award som varje år utser Sveriges bästa kvinnliga sommelier. Och i det senaste uppropet om sextrakasserier i branschen "Härtardetslut", var hon en av frontfigurerna.

– Som kvinna får man ofta höra att man ska kliva upp och ta för sig. Men nu kan jag tycka att männen måste kliva upp och visa vad de står för. Det är slutpratat liksom, nu är det handling som gäller.

Den kanske tydligaste röda tråden i hennes karriär är att hon har fört ut kunskaperna om mat, smak och doft till en bredare allmänhet och satt strålkastarljuset på sommelieryrket. Inte minst som jurymedlem i TV4:s succéprogram "Sveriges mästerkock".

– Jag vill vara inkluderande så att människor kan känna _ "det här kan jag göra" och våga göra på sitt eget sätt och känna att det är roligt.

Har du något konkret tips till alla som gillar att laga mat?

– Fundera över vad du tycker är gott. Vad är det som gör att det är gott? Att försöka formulera det är faktiskt viktigare än att ha en riktigt vass kniv.

– Tänk att du är ditt eget instrument. Du har alla redskap för att ta reda på vad du vill. När du vet det och vet vad du letar efter kan du laga mat var som helst och få till den där helt fantastiska måltiden som du aldrig glömmer.

-  Som kvinna får man ofta höra att man ska kliva upp och ta för sig. Men nu kan jag tycka att männen måste kliva upp och visa vad de står för, säger Mischa Billing.
- Som kvinna får man ofta höra att man ska kliva upp och ta för sig. Men nu kan jag tycka att männen måste kliva upp och visa vad de står för, säger Mischa Billing.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Namn: Mischa Billing.

Gör: Sommelier och lektor i måltidskunskap vid Örebro universitet.

Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm. Torp på Romeleåsen i Skåne.

Familj: "Stor".

Aktuell: Som jurymedlem i programmet "Sveriges mästerkock" i TV4.

Om att fylla 55: "Det är lite dubbelt, ibland känner jag _ oj vad jag är gammal. Samtidigt är jag mitt i livet på ett häftigt ställe som jag är väldigt stolt över. Det är ju min kunskap och kompetens som har gjort att jag har landat där jag är."

Så firar hon födelsedagen: "Jag hoppas kunna fira med närmaste familjen, annars får vi köra digitalt."

Bästa måltiden på födelsedagen: "Då blir det en härlig långlunch som går över i middag. I januari är det skaldjur på tallriken och i glaset champagne och ett gott vitt vin som har lite läcker mognad."

Läser: "Just nu 'Inside Bordeaux: The Châteaux, Their Wines and the Terroir' av Jane Anson."

Lena Wreede/TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons