Annons

En tystlåten klipparkompis

Allt fler upptäcker hur skönt det är att slippa tänka på gräsklippning under sommaren. Men det finns en rad punkter att tänka på innan man slår till med en robotgräsklippare.
Skåne • Publicerad 6 maj 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Paul ”Pålle” Hansson på Såg- & Motorservice både servar och lagar robotgräsklippare.
Paul ”Pålle” Hansson på Såg- & Motorservice både servar och lagar robotgräsklippare.Foto: Helén Fingalsson

– Först och främst måste man titta på hur stor gräsmattan är, påpekar Paul ”Pålle” Hansson på Såg- & Motorservice i Hässleholm. Och så måste man ta till lite i överkant.

Han berättar hur en del köpare konstaterar att de har en tomt på cirka 1 000 kvadratmeter och då vill ha en robot som klarar det. Men det räcker för det mesta inte. Paul Hansson förklarar att det alltid kommer till extrabitar runt exempelvis rabatter, altaner, träd och annat som finns i en trädgård.

Annons

En annan viktig punkt är att titta om det finns någon kraftigare lutning. Olika gräsklippare klarar olika branta lutningar.

Här saknas innehåll

Kanske har man även smala passager som gräsklipparen måste passera och även här kan olika märken vad gäller gräsklippare ha olika möjligheter.

Paul Hansson är den som servar och renoverar gräsklippare. Helst ser han att ägaren som vill serva sin robot kommer in med den efter sista klippningen på hösten. Då är det bara att hämta ut den, servad och klar, när gräset börjar växa igen nästa vår. Det går nämligen utmärkt att låta roboten bo kvar på företaget under vintern.

Robotgräsklippare finns i olika prisklasser och allt beror på ekonomiska muskler, hur trädgården ser ut, hur stor den är och vilka övriga krav man ställer på sin klippare.

– Om man har en tomt på cirka 800-900 kvadratmeter hamnar man i regel på ett pris mellan 15 000-25 000 kronor. Men visst kan man komma billigare undan med en del märken. De dyraste ligger på mellan 50 000 och 60 000 kronor. Därefter är det köp av en get som gäller, säger han med ett stort skratt.

Paul Hansson berättar att de även gör installationen av robotgräsklipparen för dem som inte klarar det själva.

En robotgräsklippare programmeras när den ska klippa och den rör sig slumpmässigt inom området som är omgivet av en avgränsningskabel, om man inte ställer in något annat. Man kan lägga en slinga som enbart fungerar som en transportled för roboten så att den leds från ett klippområde till ett annat. En stor fördel är att gräset gödslar sig själv när klippet faller ner i gräset.

Enligt Paul Hansson kan robotgräsklipparen även hålla mullvadar borta från gräsmattan. Om samma sak gäller de förhatliga mördarsniglarna har han däremot ingen uppgift om.

Han konstaterar däremot att en riktigt stor fördel är att äldre personer inte behöver bekymra sig om gräsklippningen på sommaren.

– Det gör att de kanske kan bo kvar i sina hus ytterligare några år.

Här saknas innehåll

Fördelar med robotgräsklippare

• Man slipper klippa och får tid över till roligare sysslor.

• Man slipper gräskrattning. Klippet blir så smått att det inte syns.

• Inget oljud från motorgräsklippare.

• Gräset gödslar sig själv när allt klipp går tillbaka till mattan.

• Mattan är hela tiden lika lång.

• Robotgräsklipparen är miljövänlig och drar inte så mycket energi.

Källa: Allt om trädgård

Helén FingalssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons