Annons

Årets stadsvandring ställs in

I år skulle Hessleholms teatersällskap genomfört sin årliga historiska stadsvandring i Hässleholm – för tolfte året i rad. Istället ställs promenaden in på grund av smittorisk och svårigheter i genomförandet.
Hässleholm • Publicerad 14 juli 2020 • Uppdaterad 15 december 2021
Intresset för den historiska stadsvandringen brukar vara stort, men i år har den årliga traditionen ställts in.
Intresset för den historiska stadsvandringen brukar vara stort, men i år har den årliga traditionen ställts in.Foto: Arkiv

Under elva års tid har Hessleholms teatersällskap, även förkortat HeTS, genomfört historiska stadsvandringar i Hässleholm. Skådespelare har då spelat upp mindre föreställningar på olika platser i staden med åskådare som följer med under promenadens gång.

Manuset för årets stadsvandring var färdigt tidigt i våras. Repetitionerna pågick sedan fram till maj, då det på grund av smittorisk började kännas jobbigt att träffas och repetera i HeTS lokaler. Det dröjde sedan inte länge innan HeTS började fundera på huruvida stadsvandringen faktiskt skulle gå att genomföra.

Annons

– Redan före midsommar började vi fundera på om vi skulle skjuta fram eller ställa in stadsvandringen, och vi bestämde ganska snart därefter att vi var tvungna att ställa in, berättar Marcus Frennemark från HeTS styrelse.

Marcus Frennemark har själv medverkat i flera pjäser som HeTS presenterat.
Marcus Frennemark har själv medverkat i flera pjäser som HeTS presenterat.Foto: Kristina Höjendal

Med start i augusti skulle årets stadsvandring genomföras tio gånger. Uppemot 15 skådespelare medverkar, och i snitt brukar åskådarna vara nära 50 personer. I år skulle det därför blivit svårt att genomföra, trots att man befinner sig utomhus.

– Strävan med föreställningarna är att alla ska kunna se och höra, vilket betyder att man ibland måste stå nära skådisarna. Att då samtidigt försöka hålla avstånd skulle inte gå, säger Marcus Frennemark.

Till nästa år är det troligt att HeTS kommer att återanvända det material som skulle framförts i år, med några anpassningar. I år skulle stadsvandringen handlat om att det är 75 år sedan freden efter andra världskriget, men det får vänta till nästa år. Vidare berättar Marcus Frennemark att pandemin påverkat HeTS på flera sätt.

– Vi skulle haft historiska vandringar även på Hovdala, men det har vi också tvingats ställa in. Sen har vi en pjäs som skulle haft premiär i oktober, men den skjuts fram till våren nästa år, säger Marcus Frennemark, som är förväntansfull till att stadsvandringarna ska bli genomförbara igen.

– Så snart som läget är säkrare så kommer vi att köra igång med de uppskattade vandringarna igen, säger Marcus Frennemark.

Finalen på stadsvandringarna har tidigare lockat cirka 70 personer.
Finalen på stadsvandringarna har tidigare lockat cirka 70 personer.Foto: Carl-Johan Bauler
Jenny StjernströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons