Annons

Blöt manifestation i city

Hässleholm – Det är fantastiskt att så många trotsat väder och vind för att delta.
Hässleholm • Publicerad 10 november 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
En av de 75-talet deltagarna i fackeltåget till minne av Kristallnatten var Paul Nordström. Foto: Arne Forsell/Bildbyrån
En av de 75-talet deltagarna i fackeltåget till minne av Kristallnatten var Paul Nordström. Foto: Arne Forsell/Bildbyrån

– Det är fantastiskt att så många trotsat väder och vind för att delta. Det visar att engagemanget är stort att ta avstånd mot rasism och våld, sa kommunalrådet Urban Widmark (M). Cirka 75 personer mötte upp i foajén. Innan det planerade fackeltåget till Hässleholms kyrka tog sin början talade prästen Urban Hagberg: – Det är viktigt att prata om saker. Vi kan inte gömma oss, menade Hagberg och berättade en historia om när han var på resa i Prag med en grupp elever. – Där träffade vi Stefan som suttit i Auschwitz som barn. Att få höra hans berättelse var en stark upplevelse. Vidare berättade Urban om samtalet med Stefan där frågan till sist dök upp om hur han kunnat förlåta det som hände hans familj i Auschwitz. – Det tog många år, svarade han. Men jag behövde göra det för min egen skull. Det onda skulle inte få vinna. Därför ansåg Hagberg att det viktigaste för att förhindra en ny förintelse eller rasism, våld och mobbning är att vara medmänniska och bry sig om. – Är det inte min uppgift att vara medmänniska, vems uppgift är det då? undrade han.

Deltagarna försåg sig sedan med facklor för en stillsam (men blöt) vandring längs Järnvägsgatan, in på Tingshusgatan och Frykholmsgatan och vidare upp på första Avenyen fram till kyrkan. – Jag deltar för att minnas det som hänt samtidigt som jag vill visa att jag tar avstånd mot allt fientligt, sa Marie Barneby. – Att delta i manifestationen är ett enkelt sätt att bidra med något, menade Elise Ward. En timme efter kommunens arrangemang startade ytterligare en manifestation mot våld och rasim. Nätverket Tolerans bjöd in till ljuskväll på torget. Talade gjorde Gustav Fridolin. – Det är bättre att skaka hand med människor än att peka finger, menade Fridolin som också deltog i kommunens fackeltåg.

Stefan Franzén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons