Gärningsman kan vara psykiskt störd

Hässleholm Den 19-årige man som misstänks för knivskärningen på Stortorget får sitta fortsatt häktad och ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Det beslutade Hässleholms tingsrätt när rättegången om mordförsöket avslutades sent på fredagseftermiddagen.
Hässleholm • Publicerad 18 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Under den andra dagen i rättegången om mordförsöket på Stortorget, vittnade bland annat anställda inom psykiatrin om den aggressivitet de ska ha mött hos den åtalade 19-åringen.

Vittnena beskrev hur han vid olika tillfällen upplevts som mycket drogpåverkad och gått in för att skada.

Den första dagen i rätten ägnades helt åt mordförsöket och nu hade det blivit dags att behandla de övriga åtalspunkterna; 19-åringen misstänks nämligen även för försök till misshandel, våld mot tjänsteman samt hot mot tjänsteman.

Bara tre dagar före knivskärningen på Stortorget, ska 19-åringen ha råkat i bråk med två män i en bil när han gick mot rött.

Föraren, som fick tvärnita, gick ut ur bilen för att fråga vad han sysslade med, varpå 19-åringen enligt åtalet ska ha blivit aggressiv och sparkat och slagit efter båda männen i bilen, dock utan att träffa.

– Jag blev väldigt chockad över hur arg han var. Han var ilsken och borta i blicken, han kändes påverkad, berättade föraren i rätten.

Den åtalade 19-åringen nekade till brott, men verkade ha svårt att minnas vad som egentligen hänt.

I polisförhör har han sagt att han endast sparkade och slog i luften, men i rätten sa han efter viss tvekan att han också träffat föraren med några slag, vilket inte ens föraren själv påstod.

Senare under förhandlingen vittnade två anställda inom psykiatrin som ska ha blivit misshandlade av 19-åringen då han var tvångsintagen på psykiatrisk avdelning i Kristianstad förra sommaren.

Han ska då oprovocerat ha gett sig på en man i personalen med knytnävar och armbågar. När en sjuksköterska kom för att avvärja bråket, ska 19-åringen ha sparkat henne så att hon bröt tre revben.

En viktig fråga blev om 19-åringen var psykotisk vid tillfället. Själv sade han sig inte minnas händelsen, men berättade att han kom ihåg hur han brottats ner i tumultet och att bråket började med att han blev tillsagd efter att ha slängt ”en kaffekopp eller en tallrik”.

Men personalen på avdelningen upplevde att 19-åringen bestämt sig för att ställa till med bråk den här dagen:

– Det kändes inte psykotiskt, utan väldigt målmedvetet, berättade sjuksköterskan.

När det blev dags för åklagare och försvarare att hålla sina slutpläderingar, gick advokat Jörgen Malmunger hårt åt såväl den tekniska som den muntliga bevisningen i målet som helhet.

– Jag har ett förhållande till muntliga uppgifter och det är att jag inte litar på vad folk säger, sa Malmunger och sågade vittnena till mordförsöket, ett efter ett.

Han ifrågasatte också vittnesmålet från den tjejkompis som 19-åringen och den knivhuggne mannen vistats hos före mordförsöket på Stortorget. Hennes drogmissbruk gör att hon inte är tillförlitlig, menar han.

– Alla märkte vi hur svårt hon hade att ta sig fram till vittnesbåset, det var pinsamt.

Han påpekade också att undersökningen av brottsvapnet, kökskniven som 19-åringen hade på sig då han greps, inte är klar.

Därför går det inte att utesluta 19-åringens version om att han ska ha handlat i nödvärn, vilket Norra Skåne berättade om i torsdagens tidning, eftersom man inte vet om det finns fingeravtryck eller dna från fler personer på kniven. Han tryckte även på att knivskärningen inte resulterade i några allvarliga skador på offret.

Advokat Malmunger yrkade därför att 19-åringen endast ska dömas för misshandel av normalgraden och att övriga åtalspunkter ska ogillas, förutom det ringa narkotikabrott som 19-åringen redan erkänt.

Det våld som 19-åringen ska ha utsatt personalen på den psykiatriska avdelningen för, menar han är vad man måste vänta sig inom ett sådant yrke.

Och ”den lilla bilincidenten” anser han inte når upp till rubriceringen försök till misshandel, då 19-åringen inte ska ha kommit närmare de båda männen i bilen än 30-40 centimeter.

Men åklagare Johan Eriksson såg annorlunda på saken och anser att det är bevisat att 19-åringen gjort sig skyldig till såväl mordförsök som de andra brotten han åtalats för.

– Det är utrett var det har skett och vilka skador som har uppstått. Det är också utrett att det är 19-åringen som utdelar huggen. Samtliga vittnen säger att det var han som höll i kniven och det inser var och en att man kan åsamka väldigt allvarlig skada när man hugger med en kniv, men den åtalade har varit likgiltig inför att huggen kunde vara dödande.

Johan Eriksson begärde en rättspsykiatrisk undersökning och att 19-åringen skulle sitta fortsatt häktad för att förhindra brottslig verksamhet.

Efter förhandling bakom stängda dörrar, meddelade tingsrätten att det lagts fram övertygande bevisning för att 19-åringen är skyldig och att han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Den beräknas ta fyra veckor och under tiden får 19-åringen stanna i häktet.

När utredningen är klar kommer tingsrätten att kalla till ny huvudförhandling.

Louise Sillén Herzegh louise.sillen-herzegh@nsk.se
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.