Gratulerar grymt gammal grisras

Rävninge Linderödsgrisen, en gammal skånsk lantras, har gjort comeback. Idag firas grisens egen dag.
Hässleholm • Publicerad 9 maj 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

I tre år har grisarna Päron och Äpple bökat runt på Grönalunds Mögeda Udegrisar i Rävninge utanför Hästveda.

Efter en lång kall vinter så får deras otaliga kultingar uppleva sin första smak av sommar.

De är alla Linderödsgrisar. Och idag är det deras dag.

– Linderödsgrisens dag ska uppmärksamma Linderödsgrisens återkomst. Det är en gammal oförädlad lantras som fanns förr men försvann när det stora fabriksmässiga konceptet kom, säger ägaren Maria Larsson och tittar ut över den uppbökade marken mellan träden.

-Vi fira med extra god mat åt grisarna. Just nu vill de ha grönt för det har de saknat hela vintern.

Maria Larsson och hennes sambo Christian Nilsson skaffade grisar för tre år sedan. Idag har de 47 stycken.

Linderödsgrisarna växer långsammare än vanliga slaktgrisar och klarar att vara utomhus året om. De har raka nosar och är lite rundare än andra grisar.

Pälsen är brun, svart och vit.

– Jämför man med andra grisar så är de tåligare. Päron fick fjorton kultingar i februari när det var som kallast ute. Inga problem alls, säger Maria Larsson.

Det passade perfekt för Maria Larsson och Christian Nilsson, som ogillar storskaligt djurhållande och som ville satsa på något mindre.

– Om du har kört bakom en stor gristransport någon gång så vet du hur det luktar. Man kan känna ångesten i luften. När vi kör till slakt tar vi bara fyra i taget. När vi kommer fram ligger grisarna ner i halmen och får en egen fålla i lugn och ro på slakteriet.

Nu hoppas Maria Larsson att de i framtiden ska kunna fokusera mer på grisarna. Idag har båda andra jobb vid sidan av.

– Tanken är att så småningom bara kunna sköta det här. Vi känner många med Linderödsgrisar och det är bra när man undrar något. Det är mycket trevliga djur, säger Maria Larsson.

Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.