Annons

Hårt slag mot muséet

Bara en bråkdel av besökarna en vanlig sommar hittar coronaåret 2020 till Bjärnums museum. ”Det är katastrof”, säger Jonny Dolkov.
BJÄRNUM • Publicerad 20 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Här inne finns skatten. Jonny Dolkov delar med sig av spännande historier om de föremål som ligger prydligt i  museets egen skattkammare.
Här inne finns skatten. Jonny Dolkov delar med sig av spännande historier om de föremål som ligger prydligt i museets egen skattkammare.Foto: Sofia Åström

– Här är väl någon besökare varje dag men jag hade väntat mig betydligt mer, säger han.

Normalt sett kommer mellan 6 000 och 6 500 människor på ett år, eller 10 000 om man räknar in dem som besöker evenemang som Teknikens dag, där inträde till muséet ingår. Hittills i år är siffran 200 besökare.

Annons

Busslasterna, normalt 40 till antalet, har helt och hållet uteblivit.

– Ekonomiskt är det förstås kännbart. Det är stor skillnad på ett par hundra och flera tusen människor. Att alla arrangemang är borta spelar förstås in, menar Jonny Dolkov, som är anställd vid muséet.

Muséet har cirka 300 000 föremål i samlingen.
Muséet har cirka 300 000 föremål i samlingen.Foto: Sofia Åström

Vid muséet hålls normalt sett en lång rad av evenemang mellan mars och november. Hittills har de ställts in, och det är oklart om Teknikens dag i augusti och Hembygdens dag i september kommer att kunna arrangeras.

– Nästa måndag kommer det att tas beslut om hur det blir, konstaterar Jonny Dolkov.

Bjärnumsprofilen Birger Olssons gamla skolväska med matlåda och lärobok hänger på en av de gamla skolbänkarna i Bjärnums museums skolbyggnad.
Bjärnumsprofilen Birger Olssons gamla skolväska med matlåda och lärobok hänger på en av de gamla skolbänkarna i Bjärnums museums skolbyggnad.Foto: Sofia Åström

De få besökare som hittar hit är dock imponerade. I år har det stannat till människor från såväl Skåne som Stockholm och Jönköping, men få danskar.

Under måndagen gör Bjärnumsborna Agneta och Mats Aronsson ett besök. De är mer än nöjda med sin privata guidning.

– Det här är ett av de bästa muséerna jag sett. Framförallt är det roligt att här finns grejer man känner igen, som sådant som vi har på gården. Det är synd att inte fler upptäcker det, säger Mats Aronsson, medan han visas runt i ”skattkammarrummet”.

– Muséet speglar verkligen bygdens historia, från de fattigaste till de rikaste, inflikar Agneta Aronsson.

Paret kom för att ta sig en titt på den stenåldersyxa som hittats vid deras gård i Hillarp och som de hört skulle finnas här. Och mycket riktigt, här finns den tillsammans med ett oändligt antal andra spännande föremål.

Agneta och Mats Aronsson besökte Bjärnums museum för att titta på en gammal yxa som de haft på sin gård i Hillarp.
Agneta och Mats Aronsson besökte Bjärnums museum för att titta på en gammal yxa som de haft på sin gård i Hillarp.Foto: Sofia Åström

I lokalerna ståtar allt ifrån det så kallade Vasa-möblemanget som tillverkats av Hugo Troeds industrier i Bjärnum till Alte Nilssons figursamling, mynt föreställande alla svenska kungar sedan Albrekt av Mecklenburg (år 1364) och hela byns gamla folkskola, där hembygdsforskaren Birger Ohlssons skolväska fortfarande kan betraktas. Från väggarna blickar kända Bjärnumsprofiler ner, målade av fabrikör Börje Nilsson. Här kan man vandra i timtal.

Annons

I hopp om att locka fler besökare har föreningen valt att i sommar hålla öppet inte bara alla vardagar utan även om helgerna, då mellan klockan 13 och 16.

– Det har hjälpt lite. Vi säljer även lite kaffe och i helgen serverade vi våfflor. Men det är långt ifrån tillräckligt, summerar Jonny Dolkov.

Kommer du ihåg...? Fabrikör Börje Nilsson har förevigat en lång rad kända Bjärnumsprofiler.
Kommer du ihåg...? Fabrikör Börje Nilsson har förevigat en lång rad kända Bjärnumsprofiler.Foto: Sofia Åström
Jonny Dolkov har öppnat upp skattkammaren för besökare.
Jonny Dolkov har öppnat upp skattkammaren för besökare.Foto: Sofia Åström
Bjärnums skola från 1869, som var belägen uppe vid kyrkan, flyttades till muséet år 1949. Den inrymmer skolsal och lärarbostad, från tidigt 1900-tal.
Bjärnums skola från 1869, som var belägen uppe vid kyrkan, flyttades till muséet år 1949. Den inrymmer skolsal och lärarbostad, från tidigt 1900-tal.Foto: Sofia Åström
Coronapandemin har slagit hårt mot Bjärnums museum, som bara har en bråkdel av sitt normala besöksflöde.
Coronapandemin har slagit hårt mot Bjärnums museum, som bara har en bråkdel av sitt normala besöksflöde.Foto: Sofia Åström
Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons