Annons

Hässleholm har Skånes bästa hjärtsjukvård

Hässleholm Av 71 sjukhus i hela landet som ingår i Swedehearts kvalitetsindex ligger Hässleholms sjukhus på fjärde plats för 2010.
Hässleholm • Publicerad 14 september 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Sjuksköterskan Maria Nilsson och doktor Galana Balcha. FOTO: Katarina Bexell
Sjuksköterskan Maria Nilsson och doktor Galana Balcha. FOTO: Katarina Bexell

Av 71 sjukhus i hela landet som ingår i Swedehearts kvalitetsindex ligger Hässleholms sjukhus på fjärde plats för 2010. Bara Katrineholm, Danderyd och Eskilstuna har bättre resultat.– Ja, och det är en dramatisk ökning från 2009 då vi låg på 38:de plats, säger doktor Galana Balcha som är processansvarig läkare för hjärtprocessen på Hässleholms sjukhus.

Kvalitetsindex visar hur bra sjukhuset följer social-styrelsens riktlinjer om att agera snabbt och på rätt sätt vid akut kranskärlsvård. Här vägs även in så kallad sekundärprevention. Det innebär att både sjukvården och patienten själv vidtar åtgärder för att förhindra en ny hjärtinfarkt. De allra viktigaste åtgärderna är att sluta röka, sänka blodtrycket, sänka kolesterolnivån och börja motionera.– Vi har egentligen gjort små förändringar som lett till stora resultat. Förenklat kan man säga att det är ett papper som fungerar som en checklista. Där finns de åtgärder som ska sättas in enligt de riktlinjer vi har. Om det görs avsteg måste det motiveras och annars dokumenteras. Sedan följer pappret patienten och åtgärden kopplas till patienten istället för en läkare eller en avdelning. På så vis kan patienten känna sig trygg och får likvärdig vård oavsett var i vården denne kommer, förklarar doktor Balcha Under tisdagen var doktor Balcha och sjuksköterskan Maria Nilsson i Göteborg på Swedehearts årsmöte och tog emot ett diplom som bevis på förbättringarna.– Vi är oerhört stolta och glada för detta, säger verksamhetschef doktor Katharina Ornstein.Nu kommer sekundär-preventionen att struktureras och systematiseras med en hälsoenkät. – Enkäten ska hjälpa oss att bli ännu bättre, säger doktor Galana Balcha.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons