Hovdala slott kan säljas

Hässleholm Staten vill inte längre äga Hovdala eftersom slottet inte tillräckligt bidrar till att berätta statens historia.
Hässleholm • Publicerad 1 februari 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Sedan lång tid tillbaka har Statens fastighetsverk (SFV) grunnat på vilka fastigheter som kan säljas. Hovdala slott var liksom Bäckaskogs slott och Vätteryds gravfält utanför Sösdala aktuella runt 2008 – och därefter har två stycken utredningar kommit fram till att Hovdala inte bör ägas av staten.

Statens fastighetsverk säger att avyttringar måste ske, eftersom man fått kraftigt minskade anslag för underhållet av fastigheter. Ifjol såldes en byggnad. Det har dock inte fattats något definitivt beslut om att Hovdala ska säljas.

Att Hovdala – som spelade en viktig roll under krigen mellan Sverige och Danmark på 1600-talet – inte skulle utgöra en viktig del av landets historia är dock inte självklart. Statens fastighetsverk påpekar på sin egen hemsida att ”Hovdala slott utgör ett av de främsta minnesmärkena från snapphanetiden i Skåne”.

Innan fastigheterna på listan blir aktuella att sälja kommer det att utredas om en försäljning överhuvudtaget är laglig.

När frågan om en försäljning aktualiserades år 2013 krävde de tre kommunalråden Pär Palmgren (M), Lars-Göran Wiberg (C) och Tommy Nilsson (S) ett möte med SFV. Det hjälpte dock inte – staten gick ändå vidare med planerna och i en ny utredning föreslogs att slottet skulle avyttras.

Lars Johnsson (M), som i dag är kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm, blir förvånad och förfärad när han hör att Hovdala slott fortfarande är med på avyttringslistan.

Hur skulle kommunen agera vid en eventuell försäljning?

bild 1/2
Kommunalrådet Lars Johnsson (M) menar att det inte räcker med att höja skatten.
Molnen tornar upp sig över Hovdala slott. ”Det berättar egentligen inte statens historia”, säger Daniel Biazzi på Statens fastighetsverk. Foto: Arkiv
Kommunalrådet Lars Johnsson (M) menar att det inte räcker med att höja skatten.
Molnen tornar upp sig över Hovdala slott. ”Det berättar egentligen inte statens historia”, säger Daniel Biazzi på Statens fastighetsverk. Foto: Arkiv
Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.