Annons

Humorpengar ger hopp hos de värst drabbade

Välgörenhetskvällen i mars på Borgen i Osby samlade in pengar till de jordbävningsdrabbade människorna i Turkiet. Nu är pengarna utdelade till behövande.
– En fantastisk insats av publiken och av Jessica Persson och Lars Magnusson, berömmer krögaren Emin Sen på Casablanca i Hässleholm.
Hässleholm/Osby • Publicerad 18 september 2023
Emin Sen, krögare i Hässleholm och hans storebror Niyazi som skött utdelningen av de insamlade pengarna i Turkiet.
Emin Sen, krögare i Hässleholm och hans storebror Niyazi som skött utdelningen av de insamlade pengarna i Turkiet.Foto: Privat

Emin Sen, välkänd krögare i Hässleholm med rötterna i Turkiet, berättade direkt efter jordbävningen i Norra Skåne att han och hans släkt skulle skänka pengar till de drabbade. Han ville också få till en lokal insamling.

– Vad vi än gör nu, kommer vi i framtiden att fråga oss varför vi inte gjorde mer. Så stor är katastrofen, sa han till tidningen då.

Jessica Persson höll låda tillsammans med komikerkollegor för att samla in pengar till de jordbävningsdrabbade i Turkiet.
Jessica Persson höll låda tillsammans med komikerkollegor för att samla in pengar till de jordbävningsdrabbade i Turkiet.Foto: Simon Rehnström
Annons

Detta nappade komikerparet Jessica Persson och Lars Magnusson i Osby på, och drog ihop en välgörenhetsföreställning den nionde mars på Borgen i Osby med totalt nio deltagande komiker.

Lars Magnusson på scenen under föreställningen på Borgen i mars.
Lars Magnusson på scenen under föreställningen på Borgen i mars.Foto: Simon Rehnström

Det blev en fullsatt föreställning med en publik på cirka 300 personer som skänkte pengar till de drabbade av jordbävningskatastrofen. Dagen efter redovisades att nära 62 000 kronor samlats in.

Emin Sen kom till Borgen med sina anställda på restaurang Casablanca, Berfin Tunc och Mynta Mathiasson.
Emin Sen kom till Borgen med sina anställda på restaurang Casablanca, Berfin Tunc och Mynta Mathiasson.Foto: Simon Rehnström

– Jag fick berätta om situationen från scenen, folk reste sig upp och applåderade när jag pratat färdigt. Det har gett ett intryck för hela livet, berättar Emin Sen.

Nu är pengarna utdelade med hjälp av Emins storebror Niyazi som bor i Istanbul där han driver ett äldreboende.

– Han har delat ut pengarna till sju familjer utan mellanhänder, säger Emin och visar en rad banköverföringar som brodern skickat över. Konversationen visar att 64 000 kronor delats ut.

Hur har familjerna som fått pengarna valts ut?

– Min bror har tagit hjälp av lokala ”Muhtar” för att hitta de mest behövande familjerna. Det är familjer som förlorat anhöriga och sina bostäder i katastrofen. Totalt handlar det om 30-50 personer som fått del av pengarna.

”Muhtar” är ett väletablerat system med folkvalda representanter för byar på landsbygden eller för enskilda kvarter i städerna som finns i Turkiet.

– De känner alla som bor i sitt område. Så fungerar det där nere, förklarar Emin systemet.

Emin berättar att de som fått del av pengarna exempelvis kommer från städer som Antakya och Maraş, eller människor från dessa städer som bor på flyktingcenter i Istanbul och Ankara. Varken Emin eller hans bror känner någon av familjerna sedan tidigare, med ett undantag:

Annons

– Pappan till en pizzabagare som jobbat hos mig lever som syrisk flykting i Turkiet och skadades allvarligt i samband med skalvet, säger Emin och visar bilder på mannens skador i mobilen.

– Han fick hjälp från insamlingen, de syriska flyktingarna i Turkiet är de som har det allra sämst, resonerar Emin.

Han berättar vidare att brodern träffat alla familjerna som de olika Muhtar pekat ut som mest behövande. Det har redan gett reaktioner.

– Det var en kvinna som ringde till mig här på restaurangen och grät i telefonen, hon var så tacksam över hjälpen från Sverige, berättar Emin som trots att det troligen tar årtionden att bygga upp katastrofområdet, känner stor glädje övar vad insamlingen åstadkommit.

– Pengarna har kommit 100 procent rätt, jag lägger huvudet på kudden med gott samvete, det här är en fantastisk insats, säger Emin Sen.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons