Annons

Carl-Johan Bauler: Josef Fritzl, Tjernobyl och en skolmassaker – 26 april dramatisk dag

Världen rusar på och det har redan hunnit bli den 26 april, en dag drabbad av många dramatiska händelser genom åren och historien.
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Krönika • Publicerad 26 april 2024
Carl-Johan Bauler
Detta är en personligt skriven text i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Sofia Åström

Tänker inte i första hand på att den romerska kejsaren Marcus Aurelius föddes år 121 och inte ens på Påskkravallerna 1943 i Uppsala. Då manifesterade det nationalsocialistiska partiet Svensk socialistisk samling (SSS) och höll en manifestation vid Gamla Uppsala högar.

Manifestationen skyddades av polis som med dragna sablar (!) drabbade samman med åskådare och motdemonstranter. Vad är det med just påsken som lockar fram så heta känslor? Minns Korankravallerna påsken 2022, som bröt ut på flera platser i landet efter att Rasmus Paludan, partiledare för partiet Stram Kurs, planerat flera koranbränningar. 300 poliser (skulle kanske haft sablar som kollegorna 1943) skadades av rasande pöbelmobbar i flera svenska städer.

Annons

Nä, mina tankar går till år 1986 när en reaktor i kärnkraftverket i Tjernobyl exploderade, varvid ett radioaktivt moln spreds med vindarna över Europa i allmänhet men över Sverige i synnerhet. Dåvarande Sovjetunionen försökte mörka det inträffade, vilket misslyckades, eftersom det handlade om den värsta kärnkraftsolyckan hittills, och det radioaktiva utsläppet såklart syntes på mätinstrument över hela Europa.

År 2002 hände också hemska ting denna dag då 19-årige Robert Steinhäuser, som tidigare blivit avstängd från Gutenberggymnasiet i tyska Erfurt, genomför en skolmassaker. 19-åringen hann skjuta ihjäl 13 lärare, två elever och även en polis, innan han tog livet av sig.

Samma dag 2008 upptäcks det österrikiska Fritzlfallet, då en kvinna som misstänkts varit försvunnen i 24 år dyker upp. Det visar sig att hon inte alls varit försvunnen, utan hållits inlåst i familjens källare av sin egen far som där har våldtagit henne och fått henne att föda sju barn. Hela den vansinniga historien kommer i dager när en av kvinnans döttrar blir sjuk och förs till sjukhus och fadern Josef Fritzl tillåter sin dotter att besöka henne. Finns det straff nog för en sådan som Josef Fritzl?

Nu ett tvärt kast denna fredag när helgen harklar sig om hörnet: Att artistduon Samir & Viktor kommer till Stadsfesten i Hässleholm och ställer sig på scen den tionde augusti ska verkligen inte ses som en jämförelse med ovan beskrivna skändliga räligheter. Min förhoppning kring framträdandet är emellertid allenast en: Att musiken är så högt uppskruvad att sånginsatserna dränks.

Hörde dessvärre deras bidrag från senaste omgången av melodifestivalen, ”Hela världen väntar”, utan musik, alltså endast med röster. Det var verkligen imponerande (om ni fattar) dåligt på en nivå bortom vad som är möjligt att föreställa sig.

Solklar och helt ohotad guldmedalj för båda om falsksång varit en OS-gren.

Förresten och på tal om dagar i historien. Samma dag, tionde augusti, som Samir & Viktor hemsöker Hässleholm, fast 1628, sjönk krigsskeppet Vasa på sin jungfrufärd i Stockholms ström, ett historiskt fiasko av astronomiska mått. Säkert ett rent sammanträffande.

Sist: Har aldrig någonsin tidigare eldat löv och kvistar i min trädgård, men känner att tiden nu är kommen. Dags att tända på, helt enkelt.

”Det var verkligen imponerande (om ni fattar) dåligt på en nivå bortom vad som är möjligt att föreställa sig.”
Annons
Annons
Annons
Annons