Jour för slagna män får ”kaffepengar”

Hässleholm Akillesjouren kämpar mot kvinnors våld i nära relationer. Föreningen ansökte om en halv miljon kronor i kommunalt bidrag inför 2020. Men de fick nöja sig med 10 000 kronor.
Hässleholm • Publicerad 21 januari 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Pascal Hartorp, ordförande i Akillesjouren i Hässleholm, hade hoppats på mer än 10 000 kronor till föreningen, som enligt honom är kaffepengar jämfört med avd kvinnjouren får. – Vi jobbar mot samma mål, betonar han.                 Foto: Stefan olofson
Pascal Hartorp, ordförande i Akillesjouren i Hässleholm, hade hoppats på mer än 10 000 kronor till föreningen, som enligt honom är kaffepengar jämfört med avd kvinnjouren får. – Vi jobbar mot samma mål, betonar han. Foto: Stefan olofson

– Det räcker inte för att vi ska kunna utföra det jobb vi vill göra och det finns ingen möjlighet att erbjuda ett skyddat och tryggt boende för dem som utsätts för våld, säger Pascal Hartorp, ordförande i Akillesjouren i nordöstra Skåne.

Föreningen registrerades i Hässleholm och Kristianstad för ett år sedan och har sitt säte i Hässleholm.

Pascal Hartorp har egen bitter erfarenhet av fysisk och psykisk misshandel i en tidigare relation. Han kom i kontakt med andra män med liknande och samma upplevelser.

Han levde med en kvinna som hade svåra psykiska problem. Det tog tid och mycket energi att få slut på relationen.

– Det drev mig till att starta Akillesjouren. Det finns ett tabu över att män inte får prata öppet om att de är utsatta för olika former av våld och misshandel, säger Pascal Hartorp.

Man betraktas som stor och stark karl som ska kunna ta emot en smäll av en kvinna.

Pascal Hartorp menar att män och kvinnor behandlas olika vid anmälningar av misshandel och våld i sina relationer.

– Är mannen och kvinnan gifta så regleras vårdnaden av barn ganska tydligt, även om det inte sällan ändå döms till mammans fördel. Är man inte gift går vårdnaden av barnet automatiskt till mamman. Lagen, som ändrades 2006 ska bidra till att föräldrar vid separation ska samtala och komma överens om det bästa för barnet. Men så fungerar det inte alltid, säger Pascal Hartorp.

Akillesjouren kämpar för familjefrid, betonar Pascal Hartorp.

Under året har föreningen pratat med 26 män. En har polisanmält sin partner för misshandel.

– Tyvärr togs han inte på allvar. Det är här som vi vill förändra och göra skillnad med att bryta normer, att synliggöra våld som riktas mot män i relationer och skapa plattformar där människor kan prata med varandra.

Föreningen ska besöka skolor, organisationer och invandrarföreningar för att berätta om sin verksamhet och skapa kontakter.

Pascal Hartorp upplever att myndigheter är osäkra på hur de ska hantera män som far illa i relationer.

– De vet inte hur de ska bemöta oss, vilket beror på gamla stereotyper.

Han har själv blivit förminskad på sociala medier för sitt arbete.

– Det är ganska grova påhopp och anklagelser från radikala feminister. De påstår att mitt syfte är att förminska kvinnor, vilket är helt befängt. I Kristianstad samarbetar vi med kvinnojouren. Tyvärr har vi inte nått dit med Frida kvinnojour i Hässleholm än.

Under året har föreningen arbetat med att visa att den finns.

– Vi har pratat med Jämställdhetsmyndigheten för att söka medel till projekt, men de vill prata med representanter för förbundet. Vi har träffat alla politiska partier i Hässleholm, utom M och KD hittills. Vi har talat med RFSU, BRÅ och Domstolsverket. Vi hoppas bli en länk till socialen i Hässleholm.

Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem, som bekämpas med full kraft på olika fronter.

– Målet för jämställdhetsarbetet i Sverige är att kvinnor och män ska ha samma möjligheter att forma sina egna liv och arr mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Det är helt rätt, men inte jämställt och rättvist att inte kvinnors våld mot män också ska bekämpas nämns. Allt våld i relationer mellan könen ska bekämpas. Vi kan till exempel inte söka statligt stöd, eftersom det står i regeringens regleringsbrev att medel ges till att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Den övervägande majoriteten män är bra människor, tyvärr finns det rötägg. I dag blir du inte lyssnad på som man säger Pascal Hartorp.

Han och de övriga i föreningen sköter Akillesjouren på fritiden.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.