Annons

Kanadensaren som hotar den svenska naturen

Den invasiva arten kanadensiskt gullris breder i enorma bestånd ut sig omkring Ignaberga kalkbrott. Thomas Johnsson och Johnny Nilsson ur Göingebygdens biologiska förening är oroade.
IGNABERGA • Publicerad 16 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
– Om vi tycker att covid-19 är ett problem så är det ingenting mot vad som kommer att ske när våra ekologiska system krackelerar, konstaterar Johnny Nilsson och Thomas Johnsson.
– Om vi tycker att covid-19 är ett problem så är det ingenting mot vad som kommer att ske när våra ekologiska system krackelerar, konstaterar Johnny Nilsson och Thomas Johnsson.Foto: Sofia Åström

– Det är lätt att folk ser oss som naturmuppar som är oroliga för allt, men det här är vi på allvar oroade över. Folk behöver bli medvetna om att de invasiva arterna är ett hot mot vår biologiska mångfald, säger Thomas Johnsson, där han står omgiven i ett hav av höga, gula blommor.

Det är vackert, men förrädiskt.

Annons

– Om vi tycker att covid-19 är ett problem så är det ingenting mot vad som kommer att ske när våra ekologiska system krackelerar, konstaterar han.

I Hässleholms kommun är de invasiva, alltså främmande, arterna ett problem främst i form av kanadensiskt gullris, parkslide och jätteloka. De kan skada arter och ekosystem och ha negativa effekter på jord- och skogsbruk. Invasiva främmande arter kan även orsaka ekonomisk skada eller påverka hälsan hos djur och människor negativt.

Men okunskapen har länge varit stor. Vid Aggarps skola ville Göingebiologerna för en tid sedan hjälpa till att utrota den gula skunkkallan – men fick nej från markägaren.

– Nu har man ju skärpt till lagen så att markägaren har ett ansvar för att ta bort de arter som finns med på listan. Skunkkallan har kommit med men det kanadensiska gullriset finns fortfarande inte med på EU:s lista. Konstigt, tycker vi. Men kanske är arten inte ett EU-problem.

– Just här kring Ignaberga kalkbrott finns just nu det kanske värsta området i hela kommunen, konstaterar Johnny Nilsson och Thomas Johnsson.
– Just här kring Ignaberga kalkbrott finns just nu det kanske värsta området i hela kommunen, konstaterar Johnny Nilsson och Thomas Johnsson.Foto: Sofia Åström

Även de arter som ännu inte omfattas av några regler kan räknas som några av de mest problematiska, eftersom de kan orsaka allvarlig skada på våra ekosystem. Därför rekommenderar Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten att man hjälper till att begränsa spridningen. När en art väl hamnar på EU:s lista kan det vara alldeles för sent.

– Just här kring Ignaberga kalkbrott finns just nu det kanske värsta området i hela kommunen, menar Thomas Johnsson.

– I april-maj förra året försökte vi bränna bort en del av gullriset, men vi lyckades inte. Det blev nästan tvärtom, värre. Det bästa säger man är i stället att slå ner det med slåtter, två gånger om året, berättar Johnny Nilsson.

Nordkalk är markägare och bär ansvaret, men har alltså ingen skyldighet enligt lag att agera – ännu.

Tidigare fanns här en äng med flera olika arter – nu har det kanadensiska gullriset tagit död på den biologiska mångfalden.
Tidigare fanns här en äng med flera olika arter – nu har det kanadensiska gullriset tagit död på den biologiska mångfalden.Foto: Sofia Åström

Just kanadensiskt gullris har fördelen att vara omtyckt av insekter som blomflugor och bin. Flera tidigare växter har dock trängts undan.

Invasiva arter är annars en av orsakerna till att antalet landlevande insekter minskat med 25 procent på 30 år, och att närmare 70 procent av drygt 20 800 studerade populationer av ryggradsdjur försvunnit de senaste femtio åren. Detta vid sidan av ett allt intensivare jord- och skogsbruk, kemiska bekämpningsmedel med mera.

Annons

– Ofta har folk köpt växterna för att de varit vackra att ha i trädgården, berättar Thomas Johnsson och Johnny Nilsson.

Skulle det behövas hårdare krav för vad man får ta in i sin trädgård?

– Ja, absolut, svarar Thomas och Johnny samstämmigt.

– Våra ekosystem blir tunnare och tunnare för att till sist kollapsa.

De invasiva arterna har i många fall kommit in i den svenska naturen genom att människor planterat dem i sina trädgårdar, varifrån de spridit sig okontrollerat.
De invasiva arterna har i många fall kommit in i den svenska naturen genom att människor planterat dem i sina trädgårdar, varifrån de spridit sig okontrollerat.Foto: Sofia Åström
Förrädiskt vacker.
Förrädiskt vacker.Foto: Sofia Åström
Kanadensiskt gullris är en flerårig ört som blir mer än en meter hög.
Kanadensiskt gullris är en flerårig ört som blir mer än en meter hög.Foto: Sofia Åström
Johnny Nilsson är med i Göingebiologernas floragrupp och oroas över hur inhemska arter trängs undan.
Johnny Nilsson är med i Göingebiologernas floragrupp och oroas över hur inhemska arter trängs undan.Foto: Sofia Åström
– Mördarsniglar är ett annat exempel på invasiva arter. Dem kommer vi aldrig att kunna utrota, konstaterar Johnny Nilsson och Thomas Johnsson.
– Mördarsniglar är ett annat exempel på invasiva arter. Dem kommer vi aldrig att kunna utrota, konstaterar Johnny Nilsson och Thomas Johnsson.Foto: Sofia Åström
2 000 främmande arter

Fler än 2 000 främmande arter finns i dag i Sveriges natur. Drygt 400 av dem räknas som invasiva, vilket innebär att de sprider sig aggressivt, konkurrerar ut inhemska arter och därmed påverka mångfalden negativt. Mördarsnigel (spansk skogssnigel), jätteloka, parkslide och vresros orsakar redan stora skador och kostnader i form av årlig bekämpning.

Hittills finns dock bara 66 arter på EU-förteckningen över invasiva, främmande arter. Dessa får inte introduceras i landet, spridas i naturen eller gynnas att bli fler. Det är även förbjudet att sälja, byta och importera arterna. 21 av arterna finns eller har förekommit i Sverige – och tolv av dem bedöms i dag vara etablerade.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons