Annons

Carl-Johan Bauler: Kanske kungen kunde ”förlora” Skåne till sin populära kusin i Danmark

”Så blir du en vinnare på kollapsade kronan”. Så löd en rubrik i Aftonbladet, illustrerat med en jublande glad tjej. Nä, kollade inte upp tipsen vidare.
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Krönika • Publicerad 25 september 2023
Carl-Johan Bauler
Detta är en personligt skriven text i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Sofia Åström

Kanske handlar förslagen om att man ska köpa en gammal båt, se till att det planteras in svärdfisk i svenska vatten och därefter starta havsfisketurer för rika turister, som Per Anderssons figur i ”Familjen Andersson” vill göra för att bli miljonär.

Tipsen kan knappast handla om att bli yrkesmördare, eftersom den branschen redan är svårt överetablerad i vårt land, när sysslan numera blivit ett sommarjobb för tonåringar som vill kunna handla dyra märkesvaror.

Annons

Eller kanske finns där råd kring hur man startar en vapenfabrik för att tillverka artillerigranater, stor bristvara just nu, alternativt bygger sitt eget kärnkraftverk för att slippa dyra elkostnader. Ja, endast fantasin sätter gränserna för hur man ska bli en vinnare på den kollapsade kronan.

Fast i min egen begränsade begreppsvärld ser jag bara förlorare som får magrare börsar och som redan nu bör börja be till de gudar man tror på om en mycket mild vinter. Varför? Jo, för att även priset på fjärrvärmen, som ett ytterligare bidrag till den allmänna feststämningen, ska höjas kraftigt i vinter, precis just när det sura Skånevädret är som allra kallast. Och som en riktigt präktig tallrik nattamad på detta (Janssons med rejäla supar därtill) slänger nu även renhållarna i Hässleholm in att sophämtningen också ska bli dyrare. Kanske ska man skaffa braskamin och börja elda möget i stället, och åtminstone spara på värmen?

Nog om Aftonbladet och deras artikel kring vår dystert fallande krona och i stället en rapport från äppelträdet. Äppelsäsongen är finfin, det dignar av äpplen. Så även hemma, i det gamla trädet med röda gravensteiner som gett rikligt av de oslagbart krispiga äpplena som i smak så totalt utkonkurrerar utländska äpplen som undantagslöst är sämre. Fast jag är inte ensam om att gilla de rödgrönskimrande frukterna; diverse småfåglar och även skator håller sig gärna framme och pickar paxande på frukterna. Det gäller, som alltid i livet, att hålla sig framme för att få någonting i sig och på sig men att även osjälviskt dela med sig.

Återknyter till förra veckans resonemang om kungen, som ledarskribenter, vänsteraktivister och en del extremister, vill ska abdikera till förmån för en president eller rent av bytas mot ”den store ledaren” som det brukar heta i Nordkorea.

Andra kräver att han ska lämna över tronen till dottern Victoria.

Kom på en listig möjlighet: Gustav IV Adolf tvingades bort 1809 efter att ha förlorat Finland, då svenskt sedan urminnes tider, till Ryssland.

Kunde vi skruva till det så att Carl den XVI Gustaf på något vis ”förlorade” tillbaka Skåne till Danmark och Margrethe II av Danmark, som är hans kusin. Då kunde han kanske efter väl förrättat värv (ur skånskt perspektiv) alternativt efter ett oförlåtligt misstag ur Stockholmsperspektiv, få ge spiran till Victoria som en kompromisslösning.

Jag ser inga förlorare, bara vinnare.

Minns var ni läste det först.

”Sysslan har numera blivit som ett sommarjobb för tonåringar”
Carl-Johan Bauler
Annons
Annons
Annons
Annons