Annons

Kommunen får bryggan – men kostnaderna ökar

Lagom till nästa sommarsäsong får Hässleholms kommun en 220 meter lång brygga till skänks vid Björkviken. Men gåvor är inte alltid gratis – nu flaggar kultur- och fritidsförvaltningen för att det tillkommer kostnader som än så länge inte alls har täckning i budgeten.
HÄSSLEHOLM • Publicerad 1 augusti 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Bryggan vid Täppetstranden i Åhus står som förebild för den brygga som enligt planerna ska byggas av ideella krafter vid Björkviken.
Bryggan vid Täppetstranden i Åhus står som förebild för den brygga som enligt planerna ska byggas av ideella krafter vid Björkviken.Foto: Kristina Höjendal

De senaste åren har många saknat en brygga vid Björkviken i Finjasjön. I april sade därför kommunalråden ja till att ta emot en ny, rejäl brygga från Björkvikens villaägareförening – som med hjälp av sponsorer ska bygga den efterlängtade, 220 meter långa upphöjda landgången åt hässleholmarna.

Hässleholms kommun behöver bara skjuta till 25 000 kronor ur egen ficka. Därefter förbinder sig kommunen att ta över underhålls- och driftskostnader för bryggan på obestämd tid.

Annons

Och det är det här som kostar, varnar avdelningschefen Henrik Samevik på kultur- och fritidsförvaltningen i en tjänsteskrivelse. Uppskattningsvis kommer den tillkommande skötseln att kosta 195 00 kronor extra varje år.

– Om bryggan uppförs kommer förvaltningen att få lägga ännu mer tid vid Björkviken. Tid som i dag inte finns med anledning av den senaste besparingen. Man kan också misstänka att badplatsen än mer kommer att fungera som en samlingspunkt för olika friluftsinriktade aktiviteter hela året om. Detta medför ett annat arbetssätt och närvaro för att hålla kvaliteten uppe.

Utan brygga lägger förvaltningens personal i dag ner cirka 400 timmar på Björkviken varje sommar. Bland mycket annat så kontrolleras lekplats och livräddningsutrustning, sandstranden städas från skräp, toaletter städas och vattnet provtas. Den tiden kommer att behöva fördubblas, enligt Samevik.

Han oroas också över de fåglar som var ett problem med den tidigare bryggan.

– Det samlas väldigt många fåglar som skitar ner. Detta och god väderlek kan innebära att driftspersonal behöver rengöra bryggan flera gånger varje dag vid högsäsong istället för dagligen. Att rengöra bryggan betyder att driftspersonal måste släpa pumpar och slangar ut längs bryggan för att kunna rengöra den med högtryckspruta, skriver Henrik Samevik som påpekar att bryggan därför bör byggas så att driftspersonal kan använda en liten bil eller flakmoppe att köra ut utrustningen med.

Dessutom kan dagens parkering behöva asfalteras för cirka 675 000 kronor, eftersom det befintliga gruset riskerar att bli sönderkört, och lekplatsen utökas för att möta det ökade besökstrycket.

Så blir den nya bryggan

Bryggan byggs på pålar, två meter över vattenytan.

Den blir 220 meter lång och tre meter bred.

Bryggan ska förses med räcken, belysning, badstegar och livbojar. På första delen av den skapas en mötesplats under tak, där det placeras bord och bänkar.

Längst ut byggs en plattform på 12 gånger 6 meter, med en bred trappa ner till vattnet där djupet ligger på cirka 3,4 meter.

Sponsorerna - allt ifrån privatpersoner till föreningar och företag - får sitt namn ingraverat i respektive bryggdel, bland annat i plankorna man går på.

Invigning blir det före badsäsongen 2022.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons