Lilla Oberöd öppnar upp

Hässleholm • Publicerad 24 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

På gården i Lilla Oberöd springer de bara några dagar gamla minigrisarna upp och ner i grishagen. Grisarna och mycket mer kan besökare få se på onsdag nästa vecka. Då välkomnar Linda Nilsson alla som vill och kan till öppet hus.

– De här året blir det mycket större än förra året. Vi kommer ha hoppborg, ponnyridning, bygga insektshotell och youtubern Kammi kommer också hit, berättar Linda Nilsson.

Syftet med evenemanget är att samla in pengar till The Perfect World Foundation som Linda Nilsson varit aktiv i under en tid nu.

– Vad som är så bra med just den här välgörenhetsorganisationen är väl att det är så brett. Man kan vara med och stötta haven, bin, isbjörnar, elefanter, ja det innefattar hela vår planet, förklarar Linda Nilsson.

– Sen så sponsrar jag ändå WWF och Cancerfonden, och så var jag nog också fadder till någon val, skrattar hon.

Hon berättar att grundarna för The Perfect World Foundation är mycket personliga och engagerade med sina medlemmar. Ragnhild och Lars Jacobsson kom till och med och besökte henne i Lilla Oberöd.

– Jag var helt överväldigad! De kom hit till lilla obetydliga mig. Jag kände ju som att jag behövde rulla ut röda mattan eller något, för mig var det som att ha drottningen på besök!

Det är mycket kändisar som stöttar organisationen vilken har bidragit till dess popularitet. Även Linda Nilsson har en viss kännedom från media. Men större delen av besökarna verkar komma från hennes följare på bland annat Instagram.

– Jag har fått en bra flock med följare på sociala medier. De som skriver säger ofta att de tycker om att jag är vanlig. Vilket jag tror beror på att jag delar med mig av både glädje och sorg.

Pengarna samlas in genom frivilliga donationer samt försäljning av honung och smycken.

– För varje sålt smycke så går 100 kronor till att rädda bina, förklarar Linda Nilsson.

Tove Jacobssen jobbar på Hund- och kattbutiken Aktiva Tassar. De är engagerade evenemanget och Tove Jacobssen själv är ansvaring för Lilla Oberöds hemsida. Idag är hon här och fotograferar den nya kullen minigriskultingar.

– Bina är ju pollinatörer och står för en tredjedel av det vi äter, säger hon.

Honungen kommer att säljas i förmån för hemlösa i Hässleholm.

– Sen barnsben har jag tänkt att jag har det så bra, och jag tycker att andra också ska ha det så bra, säger Linda Nilsson.

För henne var det kärleken till djuren som lade grunden till hennes engagemang i djurskydd samt klimat- och hållbarhetsfrågor. Men främst är det glädjen som driver henne.

– Kan man bara dela glädjen så blir jag jätteglad!

Hennes man Henrik Nilsson trodde inte någon skulle dyka upp första gången de hade öppet hus. Han blev minst sagt förvånad när det resultatet blev raka motsatsen.

– Du är driftig och det händer saker runt dig, så man hänger inte alltid med i svängarna, säger han till sin fru.

Linda Nilsson beskriver sig själv som en ganska så rastlös person.

– Jag är alltid så slut efter att jag haft en sån här grej. Varje gång tänker jag att nu ska jag vila. Så går det några dagar sen är jag plötsligt i full gång med att planera nästa projekt, skrattar hon.

Även om poängen med evenemanget är att samla in pengar till välgörande ändamål så vill Linda Nilsson inte att folk ska avskräckas från att komma på grund av brist på pengar.

– Har man inga pengar ska man inte känna att man inte kan komma hit, och tror man inte att man har tid så ska jag berätta att vi har öppet från klockan tolv på onsdag fram till så länge det finns folk! Så kom hit ändå direkt efter jobbet. Alla är välkomna!

bild 1/5
Minigrisar
Linda Nilsson håller en minigris. Dessa små kultingar och mycket mer finns att se för besökarna på onsdag.   Foto: Felicia Bexell
De några dagar gamla minigrisarna jagar och leker med varandra. 		Foto: Felicia Bexell
Linda Nilsson anordnar öppet hus för att rädda bina och hjälpa hemlösa. 			       Foto: Felicia Bexell
Tove Jacobssen sköter hemsidan.	       Foto: Felicia Bexell
Minigrisar
Linda Nilsson håller en minigris. Dessa små kultingar och mycket mer finns att se för besökarna på onsdag.   Foto: Felicia Bexell
Felicia BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.