Annons

Ny fotbollsturnering för forskning om ALS

röke Hittills har Björn Andreasson med familj dragit in 180 000 kronor till forskning om sjukdomen ALS. Lördag den 6 juli är det dags för en ny fotbollsturnering mot sjukdomen på Röke idrottsplats.
Hässleholm • Publicerad 4 juli 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Ola Andreasson och Björn Andreasson i sitt hem i Röke. 		              Foto: Stefan Olofsson
Ola Andreasson och Björn Andreasson i sitt hem i Röke. Foto: Stefan Olofsson

– Arton kompislag har anmält sig, men vi hoppas på 20, säger Björn Andreasson och lägger armen om pappa Olas axlar vid köksbordet i föräldrahuset utanför Röke.

Ola Andreasson, 57, känd profil och tränare i Röke IF, fick diagnosen ALS vintern 2018.

Annons

– Pappa har spelat fotboll i hela sitt liv och är aktiv i Röke IF. När han fick diagnosen blev det en chock för hela familjen. ALS är en svår sjukdom som leder till muskelförtvining och förlamning. Jag ville göra något för forskningen om sjukdomen. Sedan förra hösten har vi arrangerat Fotboll mot ALS och cykling mot ALS och haft auktion på tröjor. Vi har fått ihop imponerande 180 000 kronor, berättar Björn Andreasson.

Ola Andreasson har tappat rörelseförmågan i ena armen och kan inte prata. Han har en platta som han kan kommunicera via genom att fokusera blicken på skärmens tangentbord.

– Jag tar en dag i sänder nu. Det händer saker i kroppen som jag inte kan styra över. Detta är den första motståndaren som jag inte kan besegra. Min familj är ett otroligt stöd och glädje, som stärker mig.

Han tänker leva så vanligt som möjligt så länge han kan. En jobbig sak med ALS är att han inte kan golfa längre.

Han var med på förra årets fotbollsturnering, som blev en succé, och han tänker ta sig dit på lördag också.

Två lag med minst fyra spelare deltar i varje match om tio minuter i burar. Förra året fraktades två uppblåsbara fotbollsburar till Röke från Borlänge.

– Tack vare sponsorpengar har vi kunnat köpa två egna burar, som vi kan använda i kommande turneringar. Tolv företag har sponsrat, berättar Björn Andreasson.

Dessa är Fasab, Hessle BBQ & Event, Landqvist Bygg, Grafoteket, Mayulla Media, Ola B:s Engeneering, Hesslehem, Röke Buss, Sparbanken Göinge, Europ Car, NMP Lego och Agne Petterssons Åkeri.

Familjen Andreasson har tillverkat armband till förmån för ALS-insamlingen, som bland annat ska säljas på lördagens fotbollsturnering.

– För mig är arbetet med insamlingen för ALS-forskningen en terapi. Det är något vettigt att fokusera på. Det är tungt att pappa är sjuk, säger Björn Andreasson.

Annons

Han tycker att sjukdomen får för lite uppmärksamhet. Den och forskningen måste lyftas fram, anser han.

André Peltonen har spelat en viktig roll att ro projektet i land tillsammans med familjen Andreasson och vänner.

– Uppslutningen är fantastisk, säger Björn Andreasson.

På lördag 6 juli mellan klockan 9 och 18 pågår fotbollsturneringen på Röke IP.

– Blir det regn så flyttar vi till Tyrehallen. Det meddelas på fredag om det blir så, berättar Björn Andreasson.

På området står Hässle BBQ för grillen, Idrottspraktiken tar hand om skador och så arrangeras en golftävling.

– Den 19 juli har vi en golfturnering i Skyrup. Det är partävling, Då hoppas vi att många som golfar och villstödja ALS-forskningen kommer, säger Björn Andreasson.

Alla pengar som samlas in går till Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons