Annons

Om 35 år lever du som skåning i centrum av det bästa

Hur ser Sverige ut om 35 år? Spännande och samtidigt skrämmande att fundera över, särskilt i dessa tider som riktigt skälver av oro.
Krönika • Publicerad 15 mars 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Sofia Åström

Går vi drygt 35-år tillbaka i tiden så hamnar vi mitt i efterkrigstidens mest omvälvande händelser; när Berlinmuren rämnade i november 1989 och med muren hela kalla kriget eran och Sovjetunionen.

Hässleholm var då en stad med två regementen, inget resecentrum, inget Läreda handelsområde, inga bostäder vid Limkokaregatan, inget Norra Station, inget kulturhus, ingen Pärlan, inga hamburgerkedjor, ingen Lidl och ingen ny stadsdel på T4. Skåne saknade dessutom supersuccén Öresundsbron.

Annons

För 34 år sedan i februari stod jag och knackade i Berlinmuren och trodde liksom de flesta att världen för alltid skulle förändras, med fred, demokrati och välstånd. Dessa naiva tankar skyller jag helt på ungdomligt oförstånd, jag var inte ens 26 år när jag stod där och hamrade och lät mig fotograferas av en amerikan jag inte vet namnet på.

Om 35 år är det 2059. Det långt dit men vi som kan titta 35 år tillbaka vet att åren går fort. Vilken värld har vi då? Låt mig spekulera om tillvaron en torsdag i mars 2059:

I den mån folk har arbetsplatser tar man sig dit med olika typer av enklare elfordon, förarlös buss, supersnabba tåg eller med egen förarlös bil som drivs av el, vätgas eller andra bränslen.

Människor lönearbetar i mindre utsträckning än nu, eftersom robotar utför en stor del av arbetet oavsett bransch, även i traditionellt människokrävande jobb inom vård och omsorg. Det är enda sättet att klara bemanningen, eftersom allt fler blir äldre och lever längre. Åtkomst till nät och telefoni sker uteslutande via implantat i huvudet som tanke-och röststyrs. System som gör att vi kan kommunicera helt fritt med varandra, eftersom vi via vår uppkoppling kan använda världens olika språk. Utbildningsväsendet finns kvar och vi måste ändå lära oss saker för att hålla i gång hjärnan, utvecklas och inte drabbas av galenskap. Flera sjukdomar vi dras med idag är antingen botbara eller borta – varken diabetes, MS, alkoholism, flertalet cancervarianter eller ALS pinar människan i mars 2059. Däremot kämpar vi mot räliga virusvarianter, parasiter och tidigare okända bakterier till följd av jordens uppvärmning som lett till att sjukdomar flyttat hit – och till att permafrosten tinat, vilket sprider ilskna smittor från kadavren efter mammutar och andra urtidsdjur.

Som hässleholmare 2059 befinner vi oss i centrum av ett rikt område bestående av norra Tyskland, Själland och Skåne med snabb och självklar tillgång till både Köpenhamn och Hamburg som fungerar som Skånes huvudstadsregioner.

Kriget mellan Ryssland och Ukraina då? Hur gick det? Europas ledare (USA kan vi snart räkna bort) säger att Ryssland inte får vinna kriget. Om det verkligen blir så, beror helt på vad Europas ledare är beredda att offra.

Snacka går ju, som bekant. Snacka så det går är en helt annan sak och kostar mycket mer. Vi får helt enkelt se om Europa är berett att betala priset.

Sist: Spännande att följa Greta Thunbergs, 21, radikalisering. Hennes senaste merit är att ha blivit bortsläpad av polis från riksdagshusets ingång. Moget nog visade hon även fingret. Barnsligt oförstånd är hon ju för gammal för, annars kunde man hänvisat till det. Med tanke på att hennes organisation Fridays For Future exempelvis anser att medier är ”finansierade av imperialistiska regeringar som tar ställning för Israel”, och att medier ”hjärntvättar” människor till att sympatisera med Israel, anar jag dessvärre en fullblodstosing i vardande. Foliehatt nästa för Greta Thunberg?

Carl-Johan Bauler hugger i Berlinmuren en februaridag 1990.
Carl-Johan Bauler hugger i Berlinmuren en februaridag 1990.Foto: Okänd amerikan
”Jag anar dessvärre en fullblodstosing i vardande. Foliehatt nästa för Greta Thunberg?”
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons