Annons

Pengar till natur och lek

Biosfärkontoret får 300 000 kronor i statliga LONA-medel för att förstärka upplevelser längs Skåneleden SL6 Vattenriket. Nu börjar arbetet med sagostig vid Norra Lingenäset, naturlekplats vid Ekenabben och naturstig vid naturum.
Skåne • Publicerad 2 juni 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

På måndagen kom Länsstyrelsens beslut att Biosfärkontoret beviljas 300 000 kronor till projektet ”Tre bubblare längs Vattenrikeleden” för att utveckla upplevelserna längs Skåneleden SL6 Vattenriket.

– Länsstyrelsen har stöttat arbetet med leden hela vägen. Först med LONA-bidrag till en förstudie och sedan till själva anläggandet. De nya medlen gör att vi kan förstärka upplevelsen längs leden ytterligare, Åsa Pearce, informationsansvarig.

Annons

LONA-medlen ska användas vid tre tätortsnära platser som är ledentréer och besöksplatser i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike.

– Nu sätter vi igång arbetet med att ta fram en spännande sagostig till Norra Lingenäset. Den ska handla om en liten vätte som tappat bort sin älsklingsblomma – vätterosen. Vid Ekenabben blir det naturlekplats och vid naturum Vattenriket en naturstig, säger Åsa Pearce.

Projektet syftar till att öka kunskapen om och intresset för naturen i Vattenriket. I sitt beslut skriver Länsstyrelsen att det därmed bidrar till att uppfylla miljökvalitetsmålen ”Myllrande våtmarker”, och ”Ett rikt växt och djurliv”. Länsstyrelsen gör också bedömningen att projektet är angeläget att genomföra då det uppmuntrar till utevistelse och intresse för naturen och riktar sig särskilt till barn.

Kristianstads kommun får ytterligare 600 000 kr för att förstärka arbetet med att ta fram en friluftsplan. Målet med friluftsplanen är att tydliggöra och förstärka arbetet med friluftslivet i kommunen.

– Vi är ytterst glada och tacksamma att Kristianstads kommun tilldelas LONA-medel för att ytterligare jobba med friluftslivet. Vi arbetar aktivt och förvaltningsövergripande med friluftsliv och LONA-bidraget från Länsstyrelsen förstärker arbetet med att ta fram en friluftsplan för hela kommunen, Jenny Sahlström, friluftsstrateg på kultur- och fritidsförvaltningen.

Vacker natur i Kjugekull. Foto: Kristianstads kommun.
Vacker natur i Kjugekull. Foto: Kristianstads kommun.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons