Annons

Carl-Johan Bauler: Skidan slinter i SVT och falska toner från 1 000 artister

Nä, det har inte blivit fel. Hädanefter är det alltid på en fredag som gäller för mina krönikor i Norra Skåne. Kommer det att märkas?
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Krönika • Publicerad 2 februari 2024 • Uppdaterad 5 februari 2024
Carl-Johan Bauler
Detta är en personligt skriven text i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Sofia Åström

Kanske blir det lite muntrare tongångar. Låter i alla fall onekligen mer inbjudande att bidra till fredagsstämningen, än att spä på måndagsstämningen, som dessutom är ett direkt arv från söndagen – som kan vara aningen tung till sin natur.

Så har jag nått fredagskul att komma med? Nja, snarare en observation från SVT:s ”Vinterstudion” som om helgerna kör på med eller utan valla, knäckta eller hela stavar.

Annons

Kollade av en slump en stund på störtloppet från Kitzbühel i Österrike. På grund av tekniska problem, så hördes inte kommentatorerna, vilket blev en mycket bättre upplevelse. Plötsligt kunde man höra skidornas olika ljud från den isiga snön, och få en helt annan uppfattning om hastigheten nedför backen. I stället för en tjock ordmatta av pladder, hördes publiken och en avlägsen speaker.

Ja, man hörde faktiskt ljudet av Kitzbühel i den flödande alpsolen (hörde jag inte klirrande glas och glatt hojtande också?) och det lät riktigt festligt. När väl pladdrarna kom tillbaka, tog magin slut och allt var över.

Magi saknar även den årliga skörden av tv-sända tackgalor, som bjudit på dramatik. Folk har falskeligen dödförklarats, medan andra har blivit ledsna för att hyllningar kommit för sent.

Att leda eller medverka med underhållning på idrottsgalan måste dock vara betydligt tacksammare, än att göra samma sak på Guldbaggegalan. Milde tid! Såg i inledningen på årets gala hur komikern på scen förgäves försökte få den stensura publiken att dra på smilbanden. Men nej, det gick inte. Allra surast var Peter Haber som inte uppskattade ett skämt om hur fort han skulle kunna springa för att hinna välta i sig ett par glas gratisbubbel i någon paus. Habers mungigor hängde långt och surt nästan nedanför ansiktet, hur det nu ens är fysiskt möjligt.

Jamen hallå! Ni är skådespelare, ni är på galan som sänds i tv och förväntas vara underhållande. Gör jobbet bara! Eller gör något oväntat, som att gå upp och lappa till någon som Will Smith gjorde på Oscarsgalan 2022. Eller ännu hellre, ge någon en rejäl, och gärna opassande, blaskande blöt kyss på munnen, så det blir lite livat i rutan.

Nu falska toner av räligaste sort: Kraven rasar på att porta Israel från årets Eurovision song contest. Bland annat har 1 000 svenska artister skrivit på ett upprop om att Israel inte ska få vara med med anledning av kriget i Gaza.

Helt legitimt att protestera och engagera sig i världshändelserna, och även göra kopplingen till musiktävlingen.

Det som skorrar falskt i just detta fall, är att dessa 1 000 artister (så vitt jag vet) varken har skapat eller deltagit i några upprop mot Hamas-mördarnas överfall på Israeliska musikfestivalen Nova den sjunde oktober.

Där dödades 260 fredligt musikfestande ungdomar fullständigt besinningslöst av mördare som filmade allt – och oavbrutet vrålande ”Allahu akbar!” (Gud är den störste!) under attacken.

Mordorgien finns beskriven i dokumentären ”Massakern på musikfestivalen” (SVT play). Har våra protesterande artister sett den? Alltså, ungdomar musikfestival och artister. Jag ser kopplingen och ni gör det också. Att de 1 000 svenska underskrivarna inte gör det är inte bara oerhört, det är även totalt tondövt.

Annons

Särskilt svinaktigt är att den dömde rapparen Yazin (för stämpling till människorov alltså kidnappning) finns på listan. Just med tanke på att Hamas-mördarna fortfarande håller folk som gisslan efter mordorgien i Israel och på Nova-festivalen den sjunde oktober.

Konstaterar därför att det nu finns starka skäl för betydligt fler artister än ”Fröken snusk” att uppträda maskerade, med tanke på den skammens illröda rodnad som rätteligen borde blossa i deras ansikten.

”Eller ännu hellre, ge någon en rejäl, och gärna opassande, blaskande blöt kyss på munnen”
Carl-Johan Bauler
Annons
Annons
Annons
Annons