Skolbespisning i partytält
- Med lite sunt bondförnuft så kan vi lösa problemet med restriktionen om sammankomst om högst 50 personer, säger Mats Olausson, ägare till Svea catering, som levererar mat till bland annat Internationella Engelska skolan, IES.
På tisdagen var det premiär på bespisning i tältet, och eleverna tyckte det var helt i sin ordning.
- Det är trevligt att jag kan kan se vårfåglarna när jag äter, säger William Lavin, som går i klass 4b.
Dagen till ära sken solen från klarblå himmel och det var nästan vindstilla.
- Vädret och den begynnande våren gör det ju enklare att han den här typen av servering, kommenterar mats Olausson.
Trångt
Det finns två matsalar på IES, en större och en mindre. Den mindre är för liten för att hålla måttet om tillräckligt avstånd.
Nu äter varannan klass i tältet och varannan i lilla matsalen.
- Tältet värms upp med ett gasolaggregat som skapar en jämn och skön temperatur i tältet och vattnet har vi dragit in genom slangar, säger Mats Olausson.
Natten till måndag sjönk kvicksilvret till minus 10, vilket orsakade problem med is i kranen. Som tur låg förmiddagssolen på rätt husgavel och tinade upp kranen, annars hade det blivit problem.
Buffén står strax intill ingången till tältet, där personal hjälper till med att lägga upp maten. För att inte bli för många i kön delas de upp i grupper. Inga elever får lämna borden förrän läraren gett klartecken. Allt för att klara logistiken och restriktioner.
Pasta
Dagens rätt var pasta med Sjunkarödsfärs. Närodlat och ekologiskt, betonar Mats Olausson.
- Vi kör vildsvinsfärs på skånska svin i dag, berättar han.
-Är maten god? frågan han eleverna som äter.
- Ja, blir svaret med eftertryck från eleverna, som tycker att det är lite kul att äta i ett tält.
- Det känns som en utebliven hässleholmsfestival, säger en tjej.
Fortsätter
Uteätandet på skolan fortsätter så länge coronaviruset härjar och tills restriktionerna hävs.
- Eleverna är riktigt duktiga och hanterar den här situationen med utmärkt beröm, säger Mats Olausson.