GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Studenten närmar sig för klass SA3B på HTS: ”Det känns så overkligt”

Gymnasiearbete, bal och karneval.
Studenten börjar sakta men säkert närma sig – och mycket ska hinnas med innan det är dags att springa ut.
Från och med nu följer Kb/NSk studenterna på HTS – ända in i mål.
Hässleholm • Publicerad 18 november 2022
Planerna inför studenten har börjat för klass SA3B på HTS.
Planerna inför studenten har börjat för klass SA3B på HTS.Foto: Lasse Ottosson

Det må vara mörkt, kallt och ruggigt just nu – men för klass SA3B på HTS går tankarna till en ljusare tid i horisonten. Fast kanske inte riktigt än, eller?

– Knappt, svarar först gänget på fem elever från SA3B, som Kb/NSk träffar efter svensklektionen denna eftermiddag, samstämmigt.

– Äh, det är många tankar, säger sedan Bobo Andersson.

Klasskompisarna skrattar och undrar vad han tänker på.

– Resor, studentveckan, jobb efter, eller om man ska plugga.

Det är olika bud på vad klassen ska hitta på efter studenten. Några vill plugga, andra jobba eller säsonga – och många har ingen aning.

– Jag har ingen aning, det är det som är det jobbiga, det är det jag har mest stress över. Att i så fall måste jag skaffa jobb, jag känner inte för att plugga direkt för jag vet inte riktigt vad jag vill plugga, och det känns inte som att jag kommer hinna bestämma mig till dess, säger My Fjordby.

Till slut enas ändå gänget om att studenten trots allt upptar en hel del av deras tankar just nu.

– Man har inte riktigt fattat att det är på riktigt, att det är så nära, men man går ju och tänker på det, säger Linn Bovin.

– Och man letar ju klänningar, balklänning, studentklänning, mössa, säger Ebba Möllerstedt.

– Fast det är det bara du som gör, säger Meira Chalom med ett skratt.

– Jaja, man vet ju att man ska ta studenten men man tänker fortfarande att man inte ska det. Det känns så långt fram och overkligt, säger Ebba Möllerstedt.

Ebba Möllerstedt, My Fjordby, Bobo Andersson, Meira Chalom och Linn Bovin går alla i SA3B som Kb/NSk kommer följa hela vägen fram till studenten.
Ebba Möllerstedt, My Fjordby, Bobo Andersson, Meira Chalom och Linn Bovin går alla i SA3B som Kb/NSk kommer följa hela vägen fram till studenten.Foto: Lasse Ottosson

Efter jul och framåt våren när de har lämnat in sina gymnasiearbeten tror de att det kommer bli mer fokus på studenten – mest ser de framemot själva studentveckan som de egentligen har planerat inför ända sedan tvåan.

Då började de sälja kakor för att samla in pengar till klasskassan – och 30 000 kronor senare har de en bra budget till flak, högtalare, champagnefrukost och allt annat som kan tänkas behövas under den stundande veckan i juni.

– Vi gjorde det i tid för vi visste att annars sitter man där och stressäljer i slutet, säger Ebba Möllerstedt.

På själva studentdagen ser de en dag med mycket känslor framför sig – och de tycker det är viktigt att se till att de inte somnar för tidigt eller får några minnesluckor.

– Men inte vara för nykter heller, säger Meira Chalom med glimten i ögat.

På måndag är det bara 200 dagar kvar till studentdagen, och även om studentfirandet kanske inte riktigt kommit i gång än för eleverna på HTS – så är det i alla fall dags då.

På Zuperbowl väntar årets första nedräkningsfest – tillsammans med rivalerna i Hässleholm, Jacobsskolan.

– Det är bokstavstema, så man ska klä ut sig till något på sin bokstav. Jag väljer mellan Einstein eller en enhörning, säger Ebba Möllerstedt.

Bobo ska kanske klä ut sig till basketspelare, för de övriga återstår det att se – men Norra Skåne kommer i varje fall att hänga med.

Studentspurten 2023

Studenterna på HTS

• Det sista året har börjat för treorna i gymnasiet – ett år fyllt av fester, förväntningar och funderingar.

• Kb/NSk kommer följa klass SA3B på Hässleholms tekniska skola och klass SAS20C på Söderportgymnasiet hela vägen fram till studentdagen.

• Genom att följa de två klasserna vill Kb/NSk ge dig som läsare möjlighet att få uppleva hur det är att ta studenten i dag – inifrån.

• Håll utkik efter #studentspurten2023!

bild 1/5
Linn Bovin
Ebba Möllerstedt
My Fjordby
Meira Chalom
Bobo Andersson
Linn Bovin
Ebba Möllerstedt
Karl LjungbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.