Succé för pridepromenad

Hässleholm • Publicerad 10 juni 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

I lördags tog den första pridepromenaden plats i Hässleholm. Flera hundra deltagare fanns på plats redan vid Ann-Christine Ruuths föreläsning under förmiddagen.

När promenaden sedan startade vid klockan 13 hade än fler anslutit och kyrkoherde Klas Sturesson beräknar att drygt 1 000 personer gick med i promenaden genom Hässleholm.

– I stort sett kan man säga det. En av våra vaktmästare gick upp i kyrkotornet och försökte få en överblick och räkna på storleksordningen, och det var cirka 1 000 personer, säger Sturesson.

Antalet deltagare var också långt många fler än vad arrangerande Hässleholms församling hoppats på.

– Man kan säga att vi hade tänkt oss och hoppats på 500 stycken. Allt därutöver skulle vara en bonus och nu blev det dubbelt så många. Det är ju härligt, säger Klas Sturesson, och lyfter fram att långhelgen troligen förhindrade än fler från att medverka.

Den lyckade premiären av pridepromenaden gör att det inte råder någon tvekan, hos församlingen, om att det ska bli en tradition.

– Tanken i nuläget är att det inte bara får bli en engångsföreteelse utan att vi får ha en fortsättning, absolut.

Även om någon ordentlig utvärdering av pridepromenaden ännu inte gjorts är Klas Sturesson redan på det klara med saker och ting att förändra till 2020. Han nämner tempot på promenaden och att planera in lunchen i tidsprogrammet som två punkter de inte hade tänkt på innan årets promenad.

– Sen vill vi jobba ännu tydligare med föreningar, organisationer och kommunen. Att vi jobbar samman ännu mer inför nästa år.

Det finns förvisso småsaker att förbättra till framtiden, men det står trots allt klart att pridepromenaden blev än mer lyckad än vad församlingen hoppats på.

– Vi är väldigt nöjda med tanke på att vi skulle ha det i en liten skala och därför kallade det för pridepromenad. Men efter ett sånt gensvar är det ingen fråga om vi ska stå kvar och arrangera det. Tvärtom så är vi väldigt glada och stolta över att ha arrangerat det här, på den nivån det blev nu. Jättekul.

Robert Rosén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.