Annons

Ulf har trampat 12 000 mil

Hässleholm Mannen heter Ulf Bjuremar och är till vardags idrottslärare i Perstorp.
Hässleholm • Publicerad 4 april 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
När våren kommer dyker ofta den här mannen upp som ett vårtecken. Ulf Bjuremar på sin cykel mellan Tyringe och Perstorp. sedan 1979 har han cyklat mellan hem och arbetsplats. Totalt har det blivit över 12 000 mil. Foto: ULRIKA G OTTVALL
När våren kommer dyker ofta den här mannen upp som ett vårtecken. Ulf Bjuremar på sin cykel mellan Tyringe och Perstorp. sedan 1979 har han cyklat mellan hem och arbetsplats. Totalt har det blivit över 12 000 mil. Foto: ULRIKA G OTTVALL

Mannen heter Ulf Bjuremar och är till vardags idrottslärare i Perstorp. Under de torrlagda årstiderna har han trampat från hemmet i Tyringe till jobbet i Perstorp. Det är bara riktigt dåligt väder som fått honom att färdas på annat vis. Vintertid har han för det mesta avstått från att trampa de nästan fyra milen tur och retur. För Ulf är avdammandet av cykeln som vårputsningen av motorcykeln för de som kräver motorkraft. – Det känns alltid lika skönt att plocka fram cykeln när våren kommer, säger han och berättar att han har tre cyklar därhemma som han har att välja mellan.

har förbrukats under de 30 åren han rullat på vägarna. När han började cykla för 30 år sedan var det en tio-växlad Crescent som gällde. Men han har också trampat mountainbike och trekking-cykel. För Ulf har cyklandet många fördelar. Efter en dag med skolelever kan det vara skönt att "rensa huvudet", som han uttrycker det. Motion och frisk luft har han fått på köpet. Idag lägger han också miljöaspekten till fördelarna. Han smutsar inte ner med några avgaser. Ulf har arbetat 37 år som idrottslärare och tycker att fler borde vara ute och cykla. – Man får en massa bra ideér när man är ute och rör på sig, konstaterar han och berättar att cyklandet har inspirerat till två idrottsböcker och lett till att han fick ett miljöpris i Perstorp för några år sedan. Vardagar har varit arbete på skolan. Lördagar har han under minst 20 år haft gympa i Tyrs Hov för deltagare i skiftande åldrar.

blev han hyllad för sina många cykelmil av motionärer som stått ut med honom i alla år. "Priset" var en väl använd cykelkedja som skulle minna om både glädjestunder och besvärliga stunder som varit. Hur många kedjor som Ulf förbrukat under åren, vet han inte. Men han uppskattade priset, som han lovade skulle hänga på väggen i stora rummet.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons