Annons

Utställningarna fixar sommaren på Hovdala

Trots sin hundraåriga historia och till synes orubbliga slottsväggar har även Hovdala slott drabbats av inställda evenemang och minskade inkomster under våren. I sommar kämpar slottet vidare med att erbjuda utställningar och anpassade aktiviteter till besökarna.
HÄSSLEHOLM • Publicerad 7 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Sandra Anderberg är tacksam över de aktiviteter och evenemang som fortfarande kan genomföras.
Sandra Anderberg är tacksam över de aktiviteter och evenemang som fortfarande kan genomföras.Foto: Jenny Stjernström

Sandra Anderberg är programansvarig på Hovdala slott och tycker att det är jättetråkigt att behöva ställa in de planerade evenemang som brukar locka besökare på sommaren.

– Det är riktigt deppigt. Vi vill ha roliga aktiviteter för besökarna, men det är svårt just nu, säger Sandra Anderberg. Samtidigt är hon glad över två utställningar som finns att besöka. Under sommarmånaderna på Hovdala arrangeras den ena i två veckor och den andra i tre månader.

Annons

Bildspel:

bild 1/10
Skylt på utställningen ’‘Gyllenstiernas ritningar’‘.
En av tre modeller som eleverna på Montessoriskolan har byggt.
På slottsvandring runt Hovdala kan man se Gyllenstiernas ritningar.
Hovdala slott kämpar med att planera roliga event under sommaren.
Modell av Hovdala slott.
Sandra Anderberg kollar in en av utställningarna.
En av Gyllenstiernas ritningar.
Välbyggda hus.
Brev från lärare på Montessoriskolan som kan läsas på utställningen ’‘Modeller, skrönor och herbarium’‘.
Hela Hovdala slott skulle rivas, enligt Nils Gyllenstierna.
Skylt på utställningen ’‘Gyllenstiernas ritningar’‘.
En av tre modeller som eleverna på Montessoriskolan har byggt.

’‘Modeller, skrönor och herbarium’‘ visas fram till den 12 juli och arrangeras av elever i årskurs fyra till sex på Hässleholms Montessoriskola. Denna utställning ger besökaren en titt på Hovdala ur barnens perspektiv.

Skannar besökaren QR-koden berättar barnen själva skrönor om Hovdala.
Skannar besökaren QR-koden berättar barnen själva skrönor om Hovdala.Foto: Jenny Stjernström

– Barnen hade en heldag på Hovdala i våras som en del av ett projekt i skolan. Projektet handlade om 1600-talet och berörde många ämnen, berättar Sandra Anderberg.

Under dagen på Hovdala fick barnen använda sina kunskaper i matematik för att mäta och räkna till de modeller av Hovdala som sedan skulle byggas. Svenska användes i skrivandet av egna skrönor, och naturkunskap i torkandet av växter som slottets trädgårdsmästare visade dem. Om så önskas kan besökaren skanna QR-koder med mobilen för att lyssna på barnens berättelser och skrönor på utställningen.

Med herbarium menas torkade och pressade växter. I en samlingbok har barnen skrivit om växterna på Hovdala.
Med herbarium menas torkade och pressade växter. I en samlingbok har barnen skrivit om växterna på Hovdala.Foto: Jenny Stjernström

– En dag kom de med sina skapelser och undrade om vi kunde ställa ut dem här, och eftersom vinden var tom och vi inte hade något annat så tyckte vi att det var roligt, berättar Sandra Anderberg.

Den andra utställningen som visas fram till 29 september tar besökaren på en tidsresa till 1700-talet med ’‘Gyllenstiernas ritningar’‘. Då gifte sig friherren Nils Gyllenstierna med Marie Ehrenborg, vars ätt bodde på Hovdala i nio generationer. Nils var dock inte helt nöjd med Hovdalas lantliga stil.

Nils Gyllenstiernas ritningar hänger på Hovdala.
Nils Gyllenstiernas ritningar hänger på Hovdala.Foto: Sofia Åström

– Han ville riva allt och bygga upp ett helt nytt slott i prålig rokokostil, berättar Sandra Anderberg. Utställningen visar kopior på de utförliga originalritningarna som Nils ritade över både byggnaderna och parken.

Gyllenstiernas ritningar visar exakta planer på hur nya Hovdala skulle se ut.
Gyllenstiernas ritningar visar exakta planer på hur nya Hovdala skulle se ut.Foto: Jenny Stjernström

Utöver dessa utställningar ska den populära fladdermussafarin pågå som vanligt och fönsterutställningarna är ännu uppe. Så sent som igår togs beslut om sommarens orangerikvällar. Trots en kämpig vår rullar verksamheten på.

– Vi kommer att kunna genomföra orangerikvällarna, men på ett nytt sätt. Istället för en större föreställning med 50 personer i publiken kommer vi att ha två kortare föreställningar efter varandra, med plats för 25 personer under varje, berättar Sandra Anderberg med spänning.

– Vi är glada att vi kan erbjuda det lilla, fortsätter Sandra Anderberg. Tillsammans med sina kollegor är hon i full gång med att göra slottet så attraktivt som möjligt inför sommaren, och det verkar funka. En blick på den fulla parkeringsplatsen vittnar om att besökarna tänker kommer till Hovdala denna sommaren också.

Fönsterutställningarna är fortfarande öppna, det är bara att kika in.
Fönsterutställningarna är fortfarande öppna, det är bara att kika in.Foto: Sofia Åström
Jenny StjernströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons