Annons

Carl-Johan Bauler: Välklätt, folkligt och festligt – något att ta efter i Skåne?

Hatten av för Norge idag som firar nationaldagen med tjo och tjim. Här passar det utmärkt att citera riksgottegrisen Edward Blom som med stabilt självförtroende påpekar: ”När man festar, festar man och då festar man rejält”.
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Krönika • Publicerad 17 maj 2024
Carl-Johan Bauler
Detta är en personligt skriven text i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Sofia Åström

Tydligen börjar dagen med en läcker 17:e maj-frukost, ett knytkalas med grannar och vänner där nybakat bröd, äggröra, rökt lax, och champagne ställs på bordet. Sedan blir det uppklädda parader med hurrarop, flaggviftning, sång och oförfalskad glädje. Klädsel? Snyggt och propert såklart (slashasar undanbedes) och gärna bunad, den traditionella folkdräkten. Under dagen ska det visst även gå åt en del glass och varmkorv, nedsköljt med valfria förfriskningar. Låter som en härlig fredag i solen.

Sveriges nationaldag firas den sjätte juni och mer återhållet. Skåne då, finns det en Skånes nationaldag? Kollade runt och bland förslagen påpekade någon: ”Samma dag som Danmark då ni inte räknas som en del av Sverige. Alltså femte juni.”

Annons

(Danskar och norrmän firar för övrigt sina dagar av samma skäl, att ländernas respektive grundlag undertecknades.)

Ok, kan vara ett alternativ med tanke Skånes historia. Fast efter ytterligare efterforskningar landar jag i den 16 juli, eftersom det är Skånska flaggans dag. Första gången denna dag firades var 16 juli 1967 på Bialitt (kafé-och restaurang) mellan Marieholm och Röstånga.

Förutom att Skånska flaggan ska vara med kan man väl fira dagen hur man vill, och varför inte åter minnas citatet från Edward Blom i textens början: ”När man festar, festar man”.

Och glöm i så fall inte att skaffa ett nytt bågfilsblad när det blir dags att servera spettekakan som givetvis finns med vid ett sådant firande.

När vi ändå är inne på högtidlighållande, varför inte fira Europadagen den nionde maj?

Och ja: Det finns EU-flaggor som fasadflaggor att köpa. Bara ett tips, alltså. Själv har jag hållare för både den skånska och svenska flaggan på huset, får se om jag har plats för en tredje.

Vidare: Tack Carola Häggkvist för ditt inlägg efter lördagens final i Eurovision Song Contest. Så här skrev sångerskan om hur delar av publiken bar sig åt mot Israels Eden Golan:

”Eurovision är en intressant termometer på världens ’PK-fest’ mitt i all musik som är ämnad att förena... Ändå står publik och gör politisk hätsk-stämning mitt i live sändning åt en 20-årig sångerska där landet infriat alla EBU:s krav för att kunna deltaga. Hur svårt ska det då vara att skilja på drev och fakta? Och vart tog ’United by music’ vägen?”

Undrar varför folk går på konsert för att bua åt en av artisterna. Varför besöka något man ogillar, eller rent av hatar, som i det här fallet Israel företrätt av en 20 årig tjej som dessutom fick överlägset flest av svenska folkets röster? Kan bara bero på den eviga sanningen; än är den sista idioten och mobbaren inte född.

En sista undran: Varför lät arrangörerna Loreen uppträda genom att sitta fastspänd i en stol, gunga, och mummelsjunga förra årets vinnarlåt i fem minuter. Något av det sämsta som visats på en Eurovisionscen och då vet alla vi insatta att konkurrensen på dåliglistan är stenhård.

Annons

Sist, ett kriminaljubiluem: På dagens datum 1900 utför John Filip Nordlund ett massmord ombord på Mälarångaren Prins Carl, då han dödar fem och skadar åtta av passagerarna och flyr iland med 800 kronor ur skeppskassan. Nordlund grips strax därefter, döms till döden och avrättas genom halshuggning med handbila.

Nordlund avrättades av bödeln Anders Gustaf Dahlman. Samme skarprättare som halshögg Yngsjömörderskan Anna Månsdotter 1890. Finns många ord för att beskriva hanteringen av grova förbrytare vid denna tid. Det vi alla kan enas kring, är att ordet ”dalt” inte är ett av dem.

”Varför lät arrangörerna Loreen uppträda genom att sitta fastspänd i en stol och mummelsjunga förra årets vinnarlåt i fem minuter.”
Annons
Annons
Annons
Annons