GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lowe, 11, och hans vänner räddade livet på tvåårig flicka: ”Vi sprang”

En liten flicka ramlade ner i det kalla vattnet i Åhus hamn.
När Lowe, 11, och hans vänner upptäckte det agerade de snabbt – och lyckades få upp både flickan och hennes farfar som hoppat efter.
– Det är coolt att vi fick rädda någons liv, säger James O´Sullivan,12.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Åhus • Publicerad 18 januari 2023 • Uppdaterad 19 januari 2023
Hjältarna från småbåtshamnen i Åhus, från vänster, Filip Malmberg, Carl Ewe, Adam Alfonsson, Leon Annerfelt Blank, Lowe Nilsson och James O’Sullivan.
Hjältarna från småbåtshamnen i Åhus, från vänster, Filip Malmberg, Carl Ewe, Adam Alfonsson, Leon Annerfelt Blank, Lowe Nilsson och James O’Sullivan.Foto: Mikael Persson

En tvåårig flicka föll i vattnet i hamnen nära slottsruinen i Åhus under onsdagseftermiddagen.

Flickan var där med sin farfar som hoppade efter henne – ner i vattnet. De båda kunde räddas tack vare att James, 12, Lowe ,11, Leon, 12, Adam,12, Carl, 12 och Filip, 12 var i närheten.

– Vi var uppe vid ruinen, vi hänger där ibland. Filip såg att en farbror hoppade i vattnet och ropade det till oss, så vi sprang dit och tittade, säger Lowe Nilsson.

Lowe Nilsson berättar om händelseförloppet.
Lowe Nilsson berättar om händelseförloppet.Foto: Mikael Persson

– Jag sprang dit och de andra följde efter, säger Filip Malmberg.

På vägen hörde de flickans storebror, som de tror var runt fem år gammal, skrika på hjälp.

– Farbrorn höll i bryggan med båda händerna och flickan låg på hans bröst. Vi tog tag i varsin hand och drog upp flickan. Några försökte trösta flickan, medan vi andra försökte hjälpa farbrorn.

Sedan såg de en cyklist som stannat vid bryggorna för att mata fåglar.

– Först trodde han inte på oss, men sedan förstod han vad som hänt. Han skrek först ring 111 för att han också blev så stressad, säger Lowe.

Leon pratade med larmcentralen tills ambulans och brandbil var på plats.
Leon pratade med larmcentralen tills ambulans och brandbil var på plats.Foto: Mikael Persson

– Jag ringde 112. Det var lite nervöst för man har ju fått lära sig att man inte får ringa om det inte verkligen har hänt något allvarligt. Vi hade en övning igår i skolan där en brandman berättade hur det var att ringa, och det var precis så, säger Filip.

– Det var svårt att hinna tänka när allting hände och veta vad man skulle göra, säger Carl Ewe.

– Vi andra försökte dra upp farbrorn, men han var för tung för oss att lyfta för hans kläder var helt fyllda med vatten. Vid ena kanten av bryggan fanns en stege, så vi lyckades dra honom dit så han kom upp, säger Lowe och fortsätter:

– Det kom en brandbil och två ambulanser som kollade hur alla mådde. De kom fort.

Efteråt stack hela gänget hem till Filip Malmberg, för att prata igenom allt som hänt.

Killarna visade var händelseförloppet inträffade.
Killarna visade var händelseförloppet inträffade.Foto: Mikael Persson

–Vi värmde oss, pratade med min mamma och åt ballerinakex. Under händelsen hade jag hög puls och var väldigt nervös, jag har aldrig varit med om det här innan, säger Filip. Adam Alfonsson, instämmer:

– Först trodde vi att det var någon som skulle bada. Det var jätteläskigt.

Allting slutade väl och killarna är lite skärrade, men stolta, över sin insats.

– Det är coolt att vi fick rädda någons liv, det är något som jag alltid kommer att komma ihåg. Men jag var jätterädd, säger James O´Sullivan.

Olivia BirganderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.