Annons

Begåvade skådespelare i viktig äventyrsfilm

Roland Klinteberg har sett den norska familjefilmen Flykten över gränsen.
Film/Recension • Publicerad 30 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Flykten över gränsen.
Flykten över gränsen.Foto: Folkets bio

Hur tacklar man frågor om andra världskriget om det är ett barn som ställer dem för första gången? Man börjar rimligen inte vid fronten eller med Auschwitz. Medlet att nå målet bör kanske istället vara att göra som den norske regissören Johanne Helgeland och använda en beprövad formel att blanda äventyrsfilmens klassiska ingredienser med en pedagogisk historielektion.

Tar sig över gränsen

I Flykten över gränsen är det jul 1942 och Vidkun Quisling styr och ställer i Norge med tyskarnas goda minne. Ockupationsmakten har beordrat att alla norska judar skall deporteras, en order som nu skall verkställas med mer eller mindre motstånd. Precis som i Sverige fanns det en hel del Hitler-sympatisörer i Norge också, och således Quisling-sympatisörer.

Annons

Barnen Gerda och Otto (Anna Sofie Skarholt och Bo Linquist-Ellingsen) blir lämnade ensamma när deras föräldrar blir bortförda, beskyllda för att gömma judar. Detta visar sig stämma när barnen hittar några jämnåriga judiska barn i källaren som de nu gör gemensam sak med för att ta sig över gränsen till Sverige.

Begåvade skådespelare

Med nazister och hundar i hälarna går färden genom skogar och snödrivor och Helgeland har fått en bingo med en skara charmiga och mycket begåvade unga skådespelare. Säkert kommer den öronmärkta publiken att bli både underhållen och lite mer fundersam kring andra världskriget.

Filmrecension

Film

Flykten över gränsen

Regi: Johanne Helgeland.

Medverkande: Anna Sofie Skarholt, Bo Linquist-Ellingsen, Samson Steine, Bianca Ghilardi Hellsten med flera

Betyg: 3

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons