Annons

Bitsk satir vinner publikpriset i Toronto

Film • Publicerad 17 september 2023
Cord Jefferson vinner finaste priset på Torontos filmfestival med sin regidebut "American fiction".
Cord Jefferson vinner finaste priset på Torontos filmfestival med sin regidebut "American fiction".Foto: Joel C Ryan/AP-TT

Cord Jeffersons "American fiction", en bitsk satir med Jeffrey Wright i huvudrollen som desillusionerad författare, vinner publikpriset på filmfestivalen i Toronto.

Filmen, som är baserad på Percival Everetts roman "Erasure" från 2001, är Jeffersons regidebut. Han är annars känd som manusförfattare till serier som "Watchmen" och "Succession".

Annons

Folkets pris på Nordamerikas största filmfestival röstas fram av publiken och brukar vara en tidig fingervisare om var Oscarsstatyetten för bästa film hamnar vilket var fallet med "Green book" 2018 och "Nomadland" 2020. Förra året gick priset till Steven Spielbergs släktkrönika "The Fabelmans".

Andra filmer som hyllades på årets festival var Alexander Paynes "The holdovers" med Paul Giamatti i huvudrollen och Hayao Miyazakis animerade fantasyfilm "The boy and the heron".

De svenska bidragen, Axel Petersén "Syndabocken" och Lukas Moodyssons "Tillsammans 99", blev utan priser.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons