Dansk akademiledamot död

Litteratur • Publicerad 31 januari 2023
Henrik Nordbrandt blev 77 år.
Henrik Nordbrandt blev 77 år.Foto: Bent Midstrup/Nordfoto/TT

Den danske författaren och poeten Henrik Nordbrandt är död, uppger familjen via det danska förlaget Gyldendal. Nordbrandt tillbringade stora delar av sitt liv i Turkiet, Grekland, Spanien och Italien. Sin kringflackande tillvaro förklarade han med en känsla av hemlöshet.

Efter flera nomineringar fick han år 2000 Nordiska rådets litteraturpris för diktsamlingen "Drömbroar" som samma år gavs ut i svensk översättning av Jonas Ellerström.

Efter debuten 1966 gav Henrik Nordbrandt ut ett 30-tal diktsamlingar varav "Handens skälvning i november" samt "Stoftets tyngd" tillhör dem som givits ut på svenska. Han var också verksam som översättare och skrev resejournalistik. På svenska introducerades han 1980 genom en av sina barnböcker, "Uppbrott och ankomster". I Danmark var han känd för sin kritiska hållning till det danska, något han skildrade i diktsamlingen "Vi danskerne" från 2010. Det hindrade inte att han 2014 blev invald i Danska Akademien.

Henrik Nordbrandt blev 77 år.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.