Annons

De kan vinna litteraturpris

Litteratur • Publicerad 20 september 2023
Den tyska författaren Judith Hermann är nominerad tillsammans med översättaren Jesper Festin. Arkivbild.
Den tyska författaren Judith Hermann är nominerad tillsammans med översättaren Jesper Festin. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sex böcker är nominerade till Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris 2023. Priset delas ut till "ett framstående skönlitterärt verk i berömvärd svensk översättning". Bland årets nominerade verk finns för första gången en diktsamling, "Dansa i Odessa" av Ilya Kaminsky, översatt av av Lars Gustaf Andersson.

Övriga nominerade är "Skuggkungen" av Maaza Mengiste, översättning Örjan Sjögren, "Ankor, Newburyport" av Lucy Ellmann, översättning Eva Åsefeldt, "Hemma" av Judith Hermann, översättning Jesper Festin, "Åsnesommar" av Andrea Abreu, översättning Hanna Nordenhök, "Fördolt är minnet av människan" av Mohamed Mbougar Sarr, översättning Cecilia Franklin.

Vinnarduon utses den 24 oktober. Vinnarna tilldelas en summa på 150 000 kronor som delas lika mellan författare och översättare.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons