Annons

Dirawi festivaldebuterar: Väntar på nästa smäll

Popaganda är en av de första musikfestivalerna som arrangeras efter de lättade restriktionerna. På stora scenen kommer en nervös Gina Dirawi att göra sin första festivalspelning.
– Man har suttit inne som en uggla under corona, plötsligt ska man stå på scenen och hitta sig själv, säger hon.
Publicerad 6 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Gina Dirawi gör sin första festivalspelning på Popaganda. Arkivbild.
Gina Dirawi gör sin första festivalspelning på Popaganda. Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

För vissa är Gina Dirawi mest känd som programledare för Melodifestivalen och "Idol", andra känner henne som en av Sveriges första youtubers. En del har hennes debutroman "Paradiset ligger under mammas fötter" i bokhyllan – men 30-åringen från Sundsvall har ytterligare en sträng på sin lyra, närmare bestämt musiken.

I början på nästa år släpper hon debutalbumet "Meet me in Jannah", redan nu finns flera singlar ute, och efter ett knapert livemusikår är det dags för hennes första festivalspelning.

Annons

– Jag är så stressad över det här. Jag är faktiskt väldigt nervös, men också peppad. Jag har inte riktigt varit i den här situationen innan, då blir man smått neurotisk, säger hon.

Tar inget för givet

Även om Gina Dirawi inledde sin karriär på tv-fronten, har musiken alltid funnits där.

– Det har varit min första kärlek, men det verkar finnas en svensk mentalitet att man fastnar i ett visst intryck. För mig var det mer "var funkar berättandet bäst?", säger hon.

Popaganda har i år en total kapacitet på 2 400 personer, lika många som får plats framför festivalens största scen. Antalet besökare på Popaganda beslutades redan innan regeringen slopade publiktaket. Men trots att musikvärlden nu kan öppna igen, vågar Gina Dirawi inte ta ut någonting i förskott.

– Jag tar ingenting för givet, hoppet har brustit så många gånger. Man säger "Nu öppnar det", sedan stänger det igen. Jag väntar bara på nästa smäll, säger hon.

"Slipper bakterier"

Själv har hon sedan samhället öppnade upp hunnit befinna sig i ett publikhav – på en wrestlingmatch, eftersom en vän är involverad i sporten.

– Det var så sjukt att vara runt folk, att alla står nära och skriker. Jag blev mer sugen på att vara i ett sådant rum, eftersom man inte har fått det innan. Men det känns lite skumt att folk står och andas nära, jag känner lite "tack och lov" att jag står på en scen så att jag slipper alla bakterier, säger Gina Dirawi.

På Popaganda får hon sällskap av bland andra Tove Styrke, Silvana Imam, Daniela Rathana och Alba August.

TT: Kommer du själv att titta på någon artist på Popaganda?

– Först kommer jag att sitta där bak och vara isolerad i tystnad och vilja skjuta mig i huvudet. Sedan kommer jag absolut att njuta. Men det är bara två akter efter mig. Jag kommer att vara där i anden – tanken är nog fokuserad på vad jag ska göra, säger hon.

Annons

Sofia Sundström/TT

Fakta: Popaganda

Fakta: Popaganda

Popaganda grundades 2002 och varade fram till 2018, när evenemanget tog en paus. Nu är festivalen återigen tillbaka. Den har tidigare arrangerats på universitetsområdet i Stockholm och på Eriksdalsbadet på Södermalm. I år äger den rum på Fållan i Stockholm.

Bland artisterna återfinns: Todd Terje, Silvana Imam, Tove Styrke, Shout Out Louds, Gina Dirawi, Nicole Sabouné, Solen, Jaakko Eino Kalevi, Daniela Rathana, Junior Brielle, Linn Koch-Emmery, Vacation Forever, Mona Masrour, Alba August, Hannes, Jana, Esther, Love Truls, Nápoles, Tomode, Queen E, Pjamashuset.

Festivalen pågår mellan den 8 och den 9 oktober.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons