Annons

Döms för "sedelkonst" – måste betala tillbaka

Kultur • Publicerad 18 september 2023
Jens Haaning gav den tomma bildramen på Kunsten i Ålborg titeln "Take the money and run". Arkivbild.
Jens Haaning gav den tomma bildramen på Kunsten i Ålborg titeln "Take the money and run". Arkivbild.Foto: Henning Bagger/Ritzau/TT

Den danske konstnären Jens Haaning måste betala tillbaka det lån på över en halv miljon danska kronor som han fick av museet Kunsten i Ålborg. Det avgjordes i Köpenhamns tingsrätt på måndagen.

Enligt avtalet mellan konstnären och konstmuseet skulle de lånade pengarna, 532 549 danska kronor (drygt 850 000 svenska kronor), användas till sedlar i en uppdaterad version av ett av Haanings tidigare konstverk. Med inramade sedlar har han jämfört storleken på en dansk respektive österrikisk årslön.

Den här gången bestämde han sig för att i stället ta pengarna själv och skicka ramarna i retur. Sitt nya verk döpte han till "Take the money and run". När tidsfristen för lånet löpt ut beslutade konstmuseet att inleda en rättslig process.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons