Annons

Familjen dras in i gängvärlden i "Taelgia"

SVT:s nya dramaserie "Taelgia" skildrar hur en familj dras längre och längre in i gängens klor i Södertälje.
– Nästan alla kan hamna i en sån situation, säger regissören Jens Östberg.
Nöje • Publicerad 20 september 2023
Sara Shirpey spelar polisen Sibel i "Taelgia". Pressbild.
Sara Shirpey spelar polisen Sibel i "Taelgia". Pressbild.Foto: Petrus Sjövik/SVT
Regissören och huvudmanusförfattaren Jens Östberg har arbetat med "Taelgia" i nio år.
Regissören och huvudmanusförfattaren Jens Östberg har arbetat med "Taelgia" i nio år.Foto: Mikaela Landeström/TT
Tonåringarna Marko (Jonay Pineda Skallak) och Gabriel (John Hanna) hittar varandra i gängets gemenskap. Pressbild.
Tonåringarna Marko (Jonay Pineda Skallak) och Gabriel (John Hanna) hittar varandra i gängets gemenskap. Pressbild.Foto: Petrus Sjövik/SVT
Sara Shirpey spelar polisen Sibel, som hamnar i kläm mellan familjens oro och polisens krav på henne.
Sara Shirpey spelar polisen Sibel, som hamnar i kläm mellan familjens oro och polisens krav på henne.Foto: Mikaela Landeström/TT

Tajmingen kan tyckas närmast obehaglig. Samtidigt som gängkrigen runt om i Sverige eskalerar är det den 22 september premiär för dramaserien "Taelgia" på SVT Play, två dagar senare sänds första avsnittet även i SVT1.

Handlingen kretsar kring en familj i Södertälje, där tonåringen Gabriel (John Hanna) dras in i den kriminella världen medan föräldrar, polis och skolan står i det närmaste maktlösa. Allt medan situationen blir värre och värre och Gabriel blir indragen i ett krig när två gängledare hamnar i en konflikt.

"Nästa tragedi"

Annons

Regissören Jens Östberg valde att flytta fokuset från själva gängen till familjerna i den kriminella världen och visa hur de drabbas. Efter den första tragedin med dödandet kommer lidandet för de anhöriga.

– Det är nästa tragedi, på något sätt. Allting som händer efteråt. Serien behandlar hur en vendettaspiral drar i gång och det finns hur många otroligt starka människoöden som helst. Alla drabbas. Ingen kommer undan, förklarar han.

Jens Östberg har arbetat i nio år med "Taelgia". Han hade en stökig uppväxt och utförde småstölder på varuhus i hemstaden Örebro och är medveten om hur lätt det är att trilla in i ett kriminellt beteende. Det var något som han ville skildra med sin tv-serie.

Serien utspelas i Södertälje, en stad som drabbats hårt av organiserad brottslighet. Jens Östberg ville skildra hur invånarna försöker leva sina vanliga liv i en ganska liten stad som är så pass präglad av det parallella samhälle som finns.

– Det är vanliga människor som kämpar för sina barn och sin framtid. Och så finns kriminaliteten där som ytterligare en tryckpunkt som gör att livet blir ännu mer komplicerat.

Inte verklighetsbaserat

Staden Södertälje är som en rollfigur i serien, men Jens Östberg är angelägen om att understryka att "Taelgia" inte bygger på en verklig historia.

– Dynamiken ska vara som det är i verkligheten, men det får inte likna någonting som har hänt. Då riskerar du att peka ut någon och det är onödigt. För att jag ska få fram det jag vill säga så finns det inget självändamål i att man ska förstå att det är just den här personen det handlar om, förklarar han och tillägger:

– Och då kan de som inte bor i Södertälje säga att det känns trovärdigt. Och de som verkligen vet hur det går till slipper känna att det är någon som försöker peka ut dem.

En av den centrala figurerna i serien är polisen Sibel spelas av Sara Shirpey, som det senaste året setts i bland annat tv-serien "Spelskandalen" och filmen "Ufo Sweden".

– Det här är en sån pass komplex och nyanserad historia och det som lockade mig är Sibels resa och den situation hon kämpar med, säger Sara Shirpey.

Annons

Sibel är syrian och hamnar i kläm mellan polisens förväntningar och familjens oro.

– Hon hoppas kunna förändra samtidigt som hon vill vara lojal mot sin familj och sitt community. Men hon är kanske lite naiv i den aspekten att hon inte förstår hur jobbigt det kommer att bli, säger Sara Shirpey.

Fakta: Jens Östberg

52 år. Har en bakgrund som balettdansare och koreograf. Debuterade 2009 som filmregissör med kortfilmen "Småvilt". 2014 kom långfilmsdebuten med "Flugjakten". Regisserade tv-serierna "Filip och Mona" och "Spelskandalen" (båda SVT).

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons