Annons

Fest och glupande teaterhunger

Premiärtätt men med spel inför – åtminstone än så länge – begränsade salonger. Så ser teaterhösten ut. Det hindrade inte Riksteatern från att slå nytt bokningsrekord redan i början av sommaren.
Publicerad 31 augusti 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Hundraårsjubileet för den kvinnliga rösträtten står i fokus i "Ja må hon leva" på Norrbottensteatern i Luleå med Karin Pauli, Maria Pontén, Nora Bredefeldt, Therése Lindberg och Kristine Gulbrandsen. Pressbild.
Hundraårsjubileet för den kvinnliga rösträtten står i fokus i "Ja må hon leva" på Norrbottensteatern i Luleå med Karin Pauli, Maria Pontén, Nora Bredefeldt, Therése Lindberg och Kristine Gulbrandsen. Pressbild.Foto: Magnus Stenberg

Bara en timme efter biljettsläppet hade Norrbottensteatern i Luleå sålt 1 200 biljetter till höstens föreställningar, och sommarteatern tidigare i år blev utsåld på sju minuter. Teaterchefen Gunilla Röör vittnar om en glupande teaterhunger.

– Det är jätteroligt, man visste ju inte om folk hade blivit ängsliga, säger hon.

Annons

Restriktionerna innebär att teatern kan ta emot 150 personer i stället för 309 i den största salongen. Dessa har nu chans att se "Ja må hon leva", en nyskriven revy utifrån den hundraårsjubilerande kvinnliga rösträtten av Emma Molin och Emma Peters från humorgruppen Grotesco. Både rösträttens förkämpar och motståndare porträtteras.

Höstens andra egna uppsättning är en dramatisering för teaterscenen av Lars Molins klassiker "Den tatuerade änkan" om en kärlekstörstande äldre kvinna.

Många gästspel

Norrbottensteatern har precis som Östgötateatern flyttat fram de inställda premiärerna från i våras till nästa år. I Luleå märks pandemieffekten i stället i många gästspel.

– Vi har alltid många gästspel här, det ingår i vårt uppdrag. Nu försöker vi säga ja till så mycket vi kan, vi är så uthungrade. Jag har ju mig själv som måttstock och jag har svultit. Jag tycker att livet är ganska meningslöst utan teater och konst. Jag är överlycklig nu, och det finns jättemånga som är som jag, säger Gunilla Röör.

Riksteatern jobbar på max av sin kapacitet för att klara fler bokningar än tidigare. Marianne Mörck ska spela monologen "Britt-Marie var här" på minst 40 olika scener och därefter ännu fler i vår. Teaterchefen Dritëro Kasapi är särskilt stolt över de starka internationella gästspelen, däribland den brittiska skådespelaren och performanceartisten Selina Thompson som nu reser landet runt med sin prisbelönta föreställning "Salt". Temat är arvet efter slaveriet och som förberedelse reste hon först med ett lastfartyg längs den forna slavtriangeln mellan Storbritannien, Ghana och Jamaica.

– Utblicken är extra viktigt efter pandemin då vi inte kunnat resa, det är väldigt intressanta konstnärer som kommer hit och turnerar, säger Dritëro Kasapi.

Alla står på scen

Dramaten markerar en historisk höstöppning med en kollektiv kraftsamling där hela ensemblen medverkar på scenen. Cirka 70 medarbetare har dessutom själva bidragit med material till "Den yttersta minuten" som orkestreras och regisseras av teaterchefen Mattias Andersson. Under våren såg han Dramaten som "en urbild av en teater i ett apokalyptiskt landskap med nedstängda teatrar över hela världen."

– Vad är de och vad ska de fyllas med? Det här är också en förställning om meningen med konsten, sade han till TT då.

Nationalscenen bjuder också till verklighetsflykt och fest genom Farnaz Arbabis uppsättning av den klassiska musikalen "Cabaret". Handlingen utspelas i 30-talets Berlin där festsugna går på Kit Kat Club för att glömma nazister, fattigdom och annat elände.

"Jävligt envis"

Östgötateatern har inte fler premiärer än vanligt, däremot dubbla musikaler: "Amélie", en Broadwaymusikal baserad på filmen "Amélie från Montmartre" samt Malin Axelssons helt nyskrivna eurodiscomusikal "Eufori" med musik av Rebecca och Fiona, en uppsättning som görs i samarbete med Riksteatern.

Annons

Teaterchefen Nils Poletti är fast besluten att spela i höst.

– Folk vill tillbaka och vi känner samma sak. Det blir inte teater förrän publiken sitter här. Jag räknar med restriktioner hela hösten. Vi kan hoppas att de lättar, men nu tänker vi inte stänga ner. Jag är jävligt envis den här gången. Nu ska vi spela!

Erika Josefsson/TT

Jonas Malmsjö gör rollen som konferencieren i Farnaz Arbabis uppsättning av "Cabaret" på Dramaten i Stockholm. Pressbild.
Jonas Malmsjö gör rollen som konferencieren i Farnaz Arbabis uppsättning av "Cabaret" på Dramaten i Stockholm. Pressbild.Foto: Klara G
Axplock ur teaterhösten

Axplock ur teaterhösten

Unga Klara, Stockholm: "Buster Keaton på månen. Suzanne Osten är tillbaka på Unga Klara för att regissera Gunilla Linn Perssons pjäs om en komikers barndom. Familjeföreställning med urpremiär 20 augusti.

Folkteatern i Göteborg: Strindbergs "Dödsdansen" spelas som virtual reality-teater. Publiken får hem ett headset och kan kliva in i föreställningen hemifrån.

Backa teater, Göteborg: "Sex roller söker en författare" av Luigi Pirandello, premiär 24/9.

Uppsala stadsteater. "Djur som hatar människor". En musikalisk science fiction-fabel av Erik Gedeon, urpremiär 25/9.

Dalateatern: Patrik Svenssons "Ålevangeliet" i dramatisering av Pelle Öhlund, urpremiär 25/9.

Borås Stadsteater: "Dracula" i regi av Rikard Lekander, premiär 25/9.

Göteborgs Stadsteater: Selma Lagerlöfs "Kejsaren av Portugallien" i regi av teaterchefen Pontus Stenshäll, premiär 18/9. Mellika Melouani Melani sätter upp Kristina Lugns kanske mest spelade pjäs "Idlaflickorna" med nyskriven musik av Andrea Tarrodi premiär 10/12.

Teater Galeasen i Stockholm: "Irakisk Kristus" i Lucas Svensson dramatisering av Hasam Blasims bok. Nypremiär 20/9.

Helsingborgs Stadsteater: "Bobhundmusikal", premiär 8/10.

Malmö Stadsteater: "Son, fader, moder" av Lars Norén. Sverigepremiär 23/10.

Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm: Sara Stridsbergs nyskrivna pjäs "Förbannelsen", där två systrar och deras far har olika bilder av sin gemensamma historia. Urpremiär 12/11.

Västerbottensteatern: "Musikanternas uttåg", en dramatisering av PO Enquists roman, premiär i Sara kulturhus, Skellefteå, 17/11.

Dramaten: "Liv död sex pop" som beskrivs som en "dansant dokuföreställning, baserad på skådespelarnas erfarenheter. Här får Dramaten förstärkning av Uje Brandelius i en uppsättning som får urpremiär i december.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons