Annons

Författarna slutar strejka – skådespelarna fortsätter

Manusförfattarnas nästan fem månader långa strejk i Hollywood är över. Nu återstår ett avtal för skådespelarna, innan strejken helt kan blåsas av.
Nöje • Publicerad 27 september 2023
Strejken bland manusförfattarna i Hollywood är över. Arkivbild.
Strejken bland manusförfattarna i Hollywood är över. Arkivbild.Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Manusförfattarna kan därmed återta arbetet från och med midnatt natten mot onsdagen lokal Los Angeles-tid.

Fackförbundet Writers Guild of America (WGA) meddelade på tisdagen att strejken avslutats efter att styrelsemedlemmarna godkänt ett avtal med branschorganisationen Alliance of motion picture and television producers (AMPTP).

Exceptionellt avtal

Annons

Få uppgifter om detaljer i avtalet har ännu offentliggjorts men fackföreningen kallar det "exceptionellt" och verkar vara en seger för de 11 500 manusförfattarna som har krävt bättre villkor, mer pengar från strömning och begränsning av användning av AI i manusprocessen.

Enligt det nya avtalet ska bland annat ska en bonus införas, AI-genererat material ska inte ses som källmaterial och manusförfattares texter ska inte få användas för att träna AI.

Ännu återstår att medlemmarna ska godkänna avtalet vid omröstningar den 2 och den 9 oktober, men i och med att strejken förklarats avslutad kan manusförfattarna återgå till arbetet under den processen, skriver WGA i ett mejl till medlemmarna.

Inget avtal för skådespelarna

Sedan den 14 juli har även skådespelarfacket Sag-Aftra, med över 160 000 medlemmar, strejkat. De har ännu inte nått ett avtal och det finns inte heller några förhandlingar inplanerade. Deras strejk väntas därför fortsätta.

Utan skådespelare och manusförfattare har Hollywood i princip stått stilla sedan i våras. Inga avtalsanslutna produktioner har fortgått och filmstjärnor har inte fått marknadsföra sina nya filmer – med uppskjutna premiärer som konsekvens.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons