Annons

HC Andersen-priset till Margaret Atwood

Kultur • Publicerad 17 augusti 2023
Margaret Atwood. Arkivbild.
Margaret Atwood. Arkivbild.Foto: Evan Agostini/Invision/AP/TT

Margaret Atwood får HC Andersens litteraturpris. Den kanadensiska författaren blir 2024 års mottagare och tar emot priset nästa år i Odense, HC Andersens hemstad.

Den kanadensiska författaren är mest känd för sin roman "Tjänarinnans berättelse", från 1985, som ligger till grund för tv-serien "The handmaid's tale" om ett brutalt samhälle där fertila kvinnor hålls som slavar.

Annons

HC Andersens litteraturpris består av bronsskulpturen "Den fula ankungen" av bildkonstnären Stine Ring Hansen och 500 000 danska kronor. Priset har delats ut sedan 2007 och har tidigare bland annat gått till JK Rowling, Salman Rushdie och Karl Ove Knausgård.

HC Andersens litteraturpris ska inte förväxlat med HC Andersen-medaljen, barnbokspriset som delats ut sedan 1956 och ibland beskrivits som barnböckernas Nobelpris.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons