Hellman: Glad om nya skivan åldras snabbare

Att göra sitt andra album efter en hyllad debut sägs vara svårt – för Jakob Hellman tog det 32 år.
Nu släpps till slut "Äntligen borta".
Publicerad 8 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
32 år efter debuten "...och stora havet" släpper Jakob Hellman sitt andra album. Låtarna på plattan har han skrivit de senaste åren.
32 år efter debuten "...och stora havet" släpper Jakob Hellman sitt andra album. Låtarna på plattan har han skrivit de senaste åren.Foto: Fredrik Sandberg/TT

2018 kom Jakob Hellman tillbaka till rampljuset för att fira den då 30 år gamla succédebuten "...och stora havet". 1989 var han ett av de hetaste namnen i Musiksverige – men sedan tog det stopp.

Bakom kulisserna tog en ung Jakob Hellman flera gånger sats mot studion för att spela in en ny skiva, utan att det blev någonting.

"Äntligen borta" skrev han samtidigt som han gjorde låttolkningar till TV4:s lördagsunderhållning "Så mycket bättre", som sändes i höst. I samband med det blev han signad på ett skivbolag, och plötsligt fanns en deadline.

– Allt gjordes väldigt snabbt med mina mått mätt. Det var en viktig del av processen att man inte kunde gå tillbaka och tänka för mycket, säger Jakob Hellman.

Blev "realitygeni"

Jakob Hellman-fans kommer att känna igen sig i "Äntligen borta", som fortsätter på temat svensk pop.

– Jag tror att det är en skiva som är skön att lyssna på i bilen, vi ville inte göra det svårt för lyssnarna. Har man hört de två singlarna som har släppts har man ett hum om ljudbilden, säger han.

Under hösten uppmärksammades Jakob Hellman i "Så mycket bättre" för sin personliga framtoning. Expressens kolumnist Maria Brander hyllade hans "ångestridna och skeva energi" och kallade honom för årets mest otippade realitygeni.

– Jag vet inte om det kommer att hålla i sig – att man är folkkär, eller om det ebbar ut och att folk slutar bry sig om ett halvår. Jag kommer nog inte att orka bli programledare som någon Lars Lerin, bara för att hänga kvar, säger Jakob Hellman.

"Konstigaste ryktet"

"...och stora havet" har bland annat utsetts till århundradets svenska album av Nöjesguiden och influerat den efterkommande svenska popen. Men själv tror Jakob Hellman att förväntningarna på uppföljaren inte är jättehöga.

– Jag tror att folk är glada för att man gör någonting, hittills har det varit ett ganska snällt mottagande, säger han, och fortsätter:

– Sedan vet jag inte om den här skivan kommer att hålla på det sättet som den andra har gjort. Det gör skivor inte normalt, och det gör mig ingenting. Jag är nästan glad om den åldras lite snabbare så att man pushas till att göra nya saker.

Att försvinna från rampljuset efter en succédebut bidrar till mytbildning. Under åren borta från scenen har Jakob Hellman mest arbetat med "vanliga yrken", till exempel på äldreboende. Samtidigt började rykten spridas.

– Ett av det konstigaste som har cirkulerat är att jag är en tung missbrukare, och att det är därför jag har träffat Karolina, för att hon är präst och har tagit mig ur det. Det liknar inte verkligheten alls.

– Man är lite risig i håret på morgonen och folk säger "Aha han är missbrukare...", säger Jakob Hellman.

Planerar tredje skivan

I dag bor han på Mallorca tillsammans med familjen: hans fru Karolina Svensson arbetar där som präst i Svenska kyrkan, själv tar han hand om barnen.

På grund av coronapandemin blir det inga spelningar under våren, men till hösten planerar han att ge sig ut på vägarna, om allting går som planerat.

– Jag skulle vilja att det kom en ny skiva om några år, sedan vill jag göra nya låtar, så att jag har lite nytt att bjuda på under turnén i höst, säger han.

Sofia Sundström/TT

Jakob Hellman är aktuell med sitt andra album "Äntligen borta".
Jakob Hellman är aktuell med sitt andra album "Äntligen borta".Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fakta: Jakob Hellman

Fakta: Jakob Hellman

Jakob Hellman är född 1965 i Stockholm men uppvuxen i Vuollerim.

1989 släppte han debutalbumet "...och stora havet". Han fick en Grammis för årets nykomling 1988 och för bästa manliga rockartist 1989. Efter ett tag drog han sig tillbaka från rampljuset.

2020 medverkade Jakob Hellman i TV4:s "Så mycket bättre". Nu släpper han sitt andra album "Äntligen borta".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.