Annons

Ken Loach prisas på Stockholms filmfestival

Nöje • Publicerad 26 september 2023
Ken Loach. Arkivbild.
Ken Loach. Arkivbild.Foto: Vianney Le Caer/AP/TT

Den brittiske regissören Ken Loach får Stockholm filmfestivals särskilda hederspris för sitt livsverk inom filmen, Stockholm Lifetime Achievement Award.

87-årige Loach, som inte sällan kallas för den brittiska socialrealismens och humanismens mästare, är känd för en rad filmer om människors strävan efter en bättre tillvaro.

Annons

"Med ömhet och ärlighet har han skildrat byråkratin i arbetarklassens England och belyst omvärlden om hur verklighetens samhällsklyftor ser ut", lyder juryns motivering.

Filmfestivalen visar Loachs senaste film "The Old Oak" som även var hans Cannes-bidrag tidigare i år. Filmen handlar om en pub som kämpar för överlevnad i en alltmer avfolkad nordengelsk gruvby. Filmen visas den 9 november, då Loach även är på plats för att ta emot priset.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons