Kerstin Ljungström har tagit plats i rampljuset

Från doldis till stjärna i eget namn. 2022 blev Kerstin Ljungströms år, och senare i år kommer debutalbumet.
– Det var pirrigt att öppna en ny sida av sig själv när man främst har gömt sig bakom andra, säger hon.
Nöje • Publicerad 1 februari 2023
"Jag vill att min egen musik ska vara på riktigt, snarare än att handla om att skriva världens bästa refräng", säger Kerstin Ljungström.
"Jag vill att min egen musik ska vara på riktigt, snarare än att handla om att skriva världens bästa refräng", säger Kerstin Ljungström.Foto: Pontus Lundahl/TT
Kerstin Ljungström vann en Grammis i fjol i kategorin årets kompositör. "Bara att bli nominerad är ju få förunnat", säger hon.
Kerstin Ljungström vann en Grammis i fjol i kategorin årets kompositör. "Bara att bli nominerad är ju få förunnat", säger hon.Foto: Pontus Lundahl/TT

"Jag saknar inte sängen i Hässelby men jag saknar ditt sex/Jag vill inte ha dig men när någon frågar är du mer än mitt ex".

För ett år sedan började singeln "Ex" spelas flitigt på radio. Låten följdes upp av lika hajpade "Lägenheten" och senare debut-ep:n "7856".

Kerstin Ljungström, som har en bakgrund som låtskrivare och producent till artister som Agnes, Oscar Zia, Seinabo Sey och Daniela Rathana, hade tagit steget ut som soloartist.

– Det var pirrigt att öppna en ny sida av sig själv när man främst har gömt sig bakom andra personer tidigare, säger hon.

"Sinnessjukt"

Kerstin Ljungström beskriver fjolåret kort och gott som "HELT sinnessjukt". Utöver solodebuten turnerade hon med Victor Leksell och Vargas & Lagola, men vann även en Grammis i kategorin årets kompositör för sitt arbete med Agnes album "Magic still exists".

– Det känns som att allt jag drömt om hände under ett och samma år, och jag är jättetacksam. Det mest fascinerande är att jag hann allting, och aldrig kände mig stressad!? Men det blev aldrig någon krock mellan alla saker jag gjorde – jag har kunnat hålla isär dem och har varit närvarande i varje grej, säger hon.

Kerstin Ljungströms personliga, svenska pop togs emot med öppna armar av lyssnare och musikrecensenter. Men att få fin kritik är inte målet med de egna släppen, menar hon:

– Det här gör jag för mig själv och för att jag tycker att det är roligt, men det är ju inte det enda jag sysslar med. Jag älskar min musik och då spelar det ingen roll om det "går bra" eller inte.

TT: Men kan du ta till dig av all kredd du fått under året?

– Ja! Jag blir jätteglad! Det blir som en morot – om någon känner igen sig i en låt eller bara tycker om den, så blir jag bara så otroligt glad. Liksom: "Jaha, du blev peppad av den här låten, eller den här låten gav dig tröst?" Det är ju helt fantastiskt.

Popbakgrund

Den svenska popen som genomsyrar "7856" har hon haft med sig sedan barnsben. I barndomshemmet i Hälsingland spelade hennes mamma alltid Bo Kaspers Orkester. Kanske är det därför rockinfluenserna lyser med sin frånvaro i Ljungströms solomaterial.

– Mamma lyssnade aldrig på typ Iron Maiden (skratt). Jag har verkligen slukat svensk musik och älskat sönder artister som Oskar Linnros, Veronica Maggio och Jonathan Johansson. Fast jag slänger in allt jag älskar i min musik. Pop, soul, dans, ett schysst piano –allt kan få vara med, säger hon.

Apropå influenser – även om listan på namn som Kerstin Ljungström jobbat med som producent och låtskrivare är lång så finns det fortfarande ett namn som hon saknar på listan:

– I det långa loppet skulle jag vilja jobba med Sam Smith eller någon åt det hållet. Det vore drömmen. Jag tycker om att jobba med människor som får en att känna något när de sjunger, och det vet man ju inte alltid vilka de är innan. Det kan ju vara någon som jag inte vet existerar ännu.

Lyckträff

Hon ger exempel på ett sådant samarbete: Shy Martins vars nya album kommer ut senare i år.

– Jag halkade in på det samarbetet av en slump och visste knappt vilken typ av musik hon ville göra. Men så blev det typ det bästa samarbetet någonsin, så jag hoppas på en till sådan lyckträff, säger hon.

Så vad väntar härnäst för Kerstin Ljungström?

– Jag siktar på ett fullängdsalbum i år. Jag har en massa bra låtar som vi just nu sitter och smider planer kring.

Fakta: Kerstin Ljungström

Gör: Artist, producent, låtskrivare.

Ålder: 26 år.

Familj: Flickvän, låtskrivaren Fanny Hultman, samt taxvalpen Festen.

Bakgrund: Utbildad på Rytmus samt Musikmakarna. Har skrivit låtar till bland andra Agnes, Oscar Zia, Seinabo Sey, Daniela Rathana, Lova och Rhys.

Aktuell: Men en nyversion av debutsingeln "Ex" tillsammans med den norska artisten Skaar och förhoppningsvis ett soloalbum under 2023.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.