Annons

Klart: "Solsidan" fortsätter – två säsonger till

Långköraren "Solsidan" är tillbaka och Johan Rheborg trivs med att åldras i rollen som Fredde.
Nu är det klart att det blir ytterligare två säsonger av den populära komediserien.
– Ju äldre vi blir desto roligare är det, säger Rheborg inför premiären av den nya säsongen.
Nöje • Publicerad 29 september 2023
Johan Rheborg som Fredde i "Solsidan". Pressbild.
Johan Rheborg som Fredde i "Solsidan". Pressbild.Foto: Mattias Andersson/TV4
Johan Rheborg försöker skydda sin rollfigur Fredde i "Solsidan". Arkivbild.
Johan Rheborg försöker skydda sin rollfigur Fredde i "Solsidan". Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT
Johan Rheborg och Robert Gustafsson återkommer som Morran och Tobias i TV4 i vinter. Pressbild.
Johan Rheborg och Robert Gustafsson återkommer som Morran och Tobias i TV4 i vinter. Pressbild.Foto: Magnus Ragnvid/TV4

2010-talet hade knappt börjat när "Solsidan" hade premiär i TV4. När komediserien är tillbaka i TV4 Play den 29 september står den åttonde säsongen för dörren.

Alla blir äldre och i "Solsidan" märks det på att Fredde och Mickan (Josephine Bornebusch) får problem på hemmaplan med sina tonåringar. Bland annat kommer Fredde i ett avsnitt på sin son Viktor (Leonardo Rojas Lundgren) med marijuana – innan han själv testar att röka på.

Annons

– Jag tycker det roliga med serien är att barnen har vuxit upp med serien. Och nu har de kommit till den åldern att man kan göra stories med dem, säger Johan Rheborg.

Kontroll

Efter alla år med rollfiguren är Johan Rheborg noggrann med vad Fredde ska få vara med om i serien, framför allt när det är nya manusförfattare som kommer in.

– När man gör tv-serier så har skådespelarna stor kontroll över sin roll, till skillnad från långfilmer, förklarar han.

Rheborg tycker det är viktigt att tv-publiken känner igen rollfiguren. Så han försvarar Fredde och säger ifrån när det dyker upp en manusidé han inte gillar.

– Skulle jag inte göra det så skulle tittarna undra vad det är för fel på honom. De är ju bekanta med våra karaktärer och vet, "så där gör inte Fredde".

Förutom ett avbrott under några år i mitten av 2010-talet har "Solsidan" alltid återkommit ungefär vartannat år.

– Det är fortfarande roligt att göra. Det viktiga är att det tas emot väl och att folk gillar att titta på det. Annars finns det ingen idé att fortsätta.

Men nu är det klart att det blir ytterligare två säsonger av "Solsidan" förutom den som har premiär i dagarna.

"'Solsidan' har samlat Sverige ända sedan 2010 så jag är väldigt glad över att vi nu, i samband med premiären av säsong 8, kan utlova ytterligare två säsonger under de kommande åren. Solsidan är en av TV4:s största succéer genom tiderna", säger TV4:s kanal- och innehållsdirektör Fredrik Arefalk i ett pressmeddelande.

Kultserie tillbaka

Härnäst väntar en annan 2010-talsfigur för Johan Rheborg. Tillsammans med Robert Gustafsson har han spelat in en ny omgång "Morran och Tobias".

Annons

Serien började i liten skala i SVT för tio år sedan, men blev så populär att det blev biofilm innan komikerna la figurerna på hyllan. Nu återupplivas duon i en TV4-serie som kommer i vinter.

– Det var faktiskt Robert som tyckte att vi skulle göra det en gång till innan vi blir för gamla.

Premissen för den nya tv-serien är att Tobias har suttit i fängelse för förskingring och nu är på väg hem för att återförenas med sin mamma Morran som har tilldelats ett nytt hus av kommunen. Men marken runt huset är fullt av miljögifter och måste saneras.

– Det är väldigt kul att spela med Robert. Vi har ju en så otroligt lång historia ihop. Vi kan varandra så väl.

"Solsidan" har premiär den 29 september för plusanvändare i TV4 Play. Den 15 oktober är det premiär i TV4-kanalen.

Fakta: Johan Rheborg

60 år. Utbildad jurist, vars genombrott som komiker kom med "Killinggänget" på 1990-talet, där hans mest kända figurer var affärsmannen Percy Nilegård och psykologen farbror Barbro.

I tv har Rheborg även varit med i bland annat "Kenny Starfighter", "Cleo", "Håkan Bråkan", "Parlamentet" och "Morran och Tobias". Han spelar Fredrik "Fredde" Schiller i "Solsidan" sedan första säsongen 2010.

Rheborg är även musikalartist, komiker, skådespelare och fotograf.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons