Annons

Kulturministern sjösätter ny filmutredning

En ny filmutredning ska tillsättas, meddelar kulturminister Parisa Liljestrand (M) på Instagram i samband med dagens budgetpresentation.
Film • Publicerad 20 september 2023
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) säger att läget för kulturen är oroligt och meddelar att regeringen tillsatt en ny filmutredning. Arkivbild.
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) säger att läget för kulturen är oroligt och meddelar att regeringen tillsatt en ny filmutredning. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Parisa Liljestrand skriver att "läget är exceptionellt tufft" för kulturen och att stora delar av de kulturella sektorerna, liksom mediebranschen, upplever ett intensivt omvandlingstryck från bland annat strömning och AI.

"Både dagens och framtidens kulturskapare behöver en politik som hänger med. Därför känns det väldigt roligt att i dag kunna berätta att regeringen kommer att tillsätta en filmutredning, som får i uppdrag att se över hela filmområdet. Ett viktigt steg för att ge svensk film förutsättningar att både utvecklas och blomstra", skriver Liljestrand på sitt Instagramkonto.

Filmbranschen upplever just nu en turbulent tid med låga marknadsandelar på bio för svenska filmer och hård konkurrens om publiken från internationella strömningsjättar. Nyheten om en filmutredning kommer också bara några dagar efter att Svenska filminstitutets vd Anette Novak fick sparken, efter ett och ett halvt år på posten.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons