Annons

Läsare brände upp hennes bok – kände "avsmak"

När Linda Castillo debuterade som författare skrev hon romantiska Harlekinböcker.
Men hennes förläggare tyckte hon skrev för mycket om mord och föreslog att hon i stället skulle börja skriva kriminalromaner. Så föddes bokserien om den före detta amish-polisen Kate Burkholder.
Litteratur • Publicerad 14 mars 2023
Den amerikanska författaren Linda Castillo började med att skriva romantiska böcker. Nu är det framför allt krim som gäller. Pressbild.
Den amerikanska författaren Linda Castillo började med att skriva romantiska böcker. Nu är det framför allt krim som gäller. Pressbild.Foto: Polaris/TT
Den religiösa amish-rörelsen kom först till USA i början av 1700-talet. Medlemmarna är bland annat kända för sin sin konservativa inställning till kläder och strävar efter att leva så enkelt som möjligt. Arkivbild.
Den religiösa amish-rörelsen kom först till USA i början av 1700-talet. Medlemmarna är bland annat kända för sin sin konservativa inställning till kläder och strävar efter att leva så enkelt som möjligt. Arkivbild.Foto: Scott R Galvin/AP/TT

– Jag kommer att fortsätta med den fram till det att mina läsare säger stopp, säger Linda Castillo till TT i en videointervju från hemmet i Texas.

Huvudpersonen Kate Burkholder har tidigare varit medlem i den religiösa amish-rörelsen, men av olika anledningar lämnat församlingen. Hon är numera polischef i en ort i amish-området i Ohio, och många tycker illa om henne eftersom hon inte längre är ”en av dem”. Hennes arbete försvåras också av att många amish-medlemmar håller sig för själva, vill sköta allt "inom familjen" och därför inte anmäler brott.

Annons

– Jag växte upp i Ohio, men det innebär inte att jag visste mycket om amish, säger Linda Castillo, som liksom många av oss hade fått sin bild av den religiösa rörelsen från Harrison Ford-thrillern "Vittne till mord" från 1985.

– När jag besökte en släktings bröllop i Ohio, i det som kallas amish-området, såg jag detaljer som gav mig idén, om jag nu skulle skriva en deckare, varför då inte låta den utspelas bland amish-medlemmar?

Mycket brutalt

Hittills har det blivit 15 böcker i serien, Castillo jobbar för närvarande med nummer 16. I Sverige har hittills två böcker publicerats, nu kommer den tredje, ”Bruten tystnad”. Flera medlemmar i en amish-familj hittas döda. Det ser ut som en olycka, men snart pekar bevisen på mord. Det är, liksom de två första böckerna, mycket brutalt.

– Ja, de tre första böckerna är mörka och brutala. Med nummer fyra började jag mer gå in på att låta gestalterna växa, det blev mer komplext, och även om jag alltid tycker om det mörka så blev det mindre brutalt.

Brände upp boken

Hur har man reagerat bland amish-folket, som inte alltid framställs positivt i böckerna? Linda Castillo säger att hon har mött både positiva och negativa omdömen.

– En man jag mötte vid en boksignering sade att han älskade den aktuella boken. Å andra sidan fick jag samtidigt ett brev där en man skrev att han hade fått sådan avsmak för boken att han hade bränt upp den.

Hon har många fans, och hon berättar att hon läser och besvarar alla brev hon får. Och det blir läsarna som får avgöra hur lång serien om Kate Burkholder blir.

– Jag har mängder med idéer, och i ett par böcker har Kate löst fall utanför det område där hon bor. Jag fortsätter så länge mina läsare tycker om det jag gör. De lär visa om de tycker det är dags att sluta.

Fakta: Linda Castillo

Ålder: 63 år.

Familj: Make.

Bor: I Panhandle, Texas.

Yrke. Författare.

Tidigare böcker på svenska: "Tvingad till tystnad", "Bön om tystnad".

Aktuell: Med "Bruten tystnad"

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons