Annons

Lika underhållande som tragisk sannsaga om girighet

En tragisk sannsaga levererad med humor. Naima Chahboun roas och upprörs av Andreas Cervenkas bok ”Girig-Sverige”.
Bokrecension • Publicerad 11 juni 2022
Detta är en recension i Norra Skåne. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Andreas Cervenka är aktuell med ”Girig-Sverige”.
Andreas Cervenka är aktuell med ”Girig-Sverige”.Foto: Miriam Preis/NOK
Sakprosa

Girig-Sverige. Så blev folkhemmet ett paradis för superrika

Författare: Andreas Cervenka

Förlag: Natur & Kultur

Andreas Cervenka är journalist på Aftonbladet med ett förflutet bland annat på Affärsvärlden och Dagens industri. Hans tidigare böcker ”Vad är pengar?” (2012) och ”Vad gör en bank?” (2017) erbjöd uppfriskande lektioner i samhällsekonomi som borde vara obligatorisk läsning för alla i gymnasieåldern och uppåt. Hans nya bok, som bär den slagfärdiga titeln ”Girig-Sverige”, tecknar historien om hur världens jämlikaste land på ett par decennier förvandlats till ett rikemansparadis. Här får nyfikna läsare svar på frågor som varför bostadspriserna kraftigt steg när ekonomin bromsade in under coronapandemin och hur elsparkcyklarna som ligger slängda i diken och kanaler i snart sagt varje svensk stad är en konsekvens av Riksbankens försök att nå inflationsmålet på två procent.

I 31 korta kapitel går författaren systematiskt igenom effekterna av den lågräntepolitik som förts under senare år. Boken beskriver en utveckling där finansmarknaden gynnats på bekostnad av den ”riktiga ekonomin” – den där varor och tjänster produceras – och där politiska beslut lett fram till ett system där arbete beskattas mångfalt mer än ägande. De som äger kapital har sett sina tillgångars värde rusa i höjden samtidigt som vinsterna de kammat hem varit i princip skattefria. Som en direkt följd har antalet svenska miljardärer mångfaldigats samtidigt som den stora majoritet svenskar som får sina inkomster från lönearbete tvingats skuldsätta sig alltmer.

Omslag ”Girig-Sverige”.
Omslag ”Girig-Sverige”.
Annons

Boken krossar också myter, som den att starka aktiekurser är en belöning för framgångsrikt företagande. I exempel efter exempel visar Cervenka hur de företag som parasiterar på det offentliga, utför ett undermåligt arbete eller producerar varor ingen efterfrågar (eller, som i fallet sms-lån, borde efterfråga) är de som genererar högst utdelning till sina aktieägare och störst bonusar till sina chefer. Istället för samhällsnyttig verksamhet ägnar sig dessa företag åt att uppvärdera sina tillgångar genom att blåsa upp förväntningarna på lönsamhet i framtiden, ivrigt påhejade av investerare på jakt efter avkastning och uppbackade av en bred flora penningpolitiska stödåtgärder. Boken avslutas med en lista över Sveriges 542 miljardärer. Enbart sammanställningen av den framstår som något av en bragd.

”Mängden fakta sköljs ner med en stor dos cliffhangers, dräpande kommentarer och fyndiga liknelser som borde få Sveriges alla låg- och medelinkomsttagare att fnissa sig hela vägen fram till barrikaderna.”

Cervenka skriver lättillgängligt, rappt och skamlöst underhållande om aktuella händelser i svensk ekonomi. Mängden fakta sköljs ner med en stor dos cliffhangers, dräpande kommentarer och fyndiga liknelser som borde få Sveriges alla låg- och medelinkomsttagare att fnissa sig hela vägen fram till barrikaderna. För den berättelse om girighet och orättvisor som tonar fram är egentligen djupt tragisk. Den handlar om krossade visioner och ett brutet samhällskontrakt.

Vad står då på Cervenkas banderoll? Inte en uppmaning till revolution, utan en försiktig reformagenda som bland annat omfattar ett nytt mått på inflation, ett stopp för räddningspaket och en utökning av Riksbankens uppdrag. Cervenkas uttryckliga mål är inte att avskaffa kapitalismen utan att rädda den från sig själv. Det stålbad han förespråkar syftar framför allt till att återställa Sverige till en fungerande marknadsekonomi, där företag inte bara kasserar in vinst utan också tvingas bära sina förluster. Sluta mata ojämlikhetsmonstret, lyder budskapet. Låt oss hoppas att de räntehöjningar som står för dörren utgör ett första steg mot detta mycket modesta mål.

Naima ChahbounSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons