Annons

"Mamma mia! The party" fixar fest igen

Den grekiska tavernan som lockar med Abba-låtar flyttar återigen till Stockholm i vår. För sista gången, enligt Björn Ulvaeus.
– Vi ser det som en avslutning på Sverige-sessionen. Det blir sista gången med den här originalcasten, säger han.
Nöje • Publicerad 28 september 2023
Michalis Koutsogiannakis, Anki Albertsson, Roine Söderlundh, Björn Ulvaeus och Sussie Eriksson har samlats eftersom "Mamma mia! The party" åter sätts upp på Tyrol på Gröna Lund.
Michalis Koutsogiannakis, Anki Albertsson, Roine Söderlundh, Björn Ulvaeus och Sussie Eriksson har samlats eftersom "Mamma mia! The party" åter sätts upp på Tyrol på Gröna Lund.Foto: Henrik Montgomery/TT
"Först tänkte vi att showen skulle utspela sig i 'Mamma mia'-världen, men det blev för begränsande. Nu när vi bara refererar till musikalen blev det ett friare uttryck", säger Björn Ulvaeus .
"Först tänkte vi att showen skulle utspela sig i 'Mamma mia'-världen, men det blev för begränsande. Nu när vi bara refererar till musikalen blev det ett friare uttryck", säger Björn Ulvaeus .Foto: Henrik Montgomery/TT

Sussie Eriksson, Anki Albertsson och Michalis Koutsogiannakis var alla med när krogshowen "Mamma mia! The party" startade på Tyrol 2016.

– Det har varit otroligt att få vara med på den här resan och leka fram karaktärer på det viset. Att få ny text av Björn tio minuter innan vi ska gå ut till gästerna, säger Sussie Eriksson.

"Blir rörd"

Annons

Michalis Koutsogiannakis spelar Nikos, vars taverna i Grekland som Tyrol nu återigen ska förvandlas till kväll efter kväll. Han säger att han har spelat seriösa roller på teaterscener, men att möta en publik som hänryckt sjunger med till Abba-hits är något helt annat.

– De känner sig väldigt glada och sedda. Jag blir rörd när jag ser dem. Jag har haft en hel del fördomar om lätt underhållning efter att ha jobbat med tung dramatik. Men den här stämningen, det är något speciellt.

Anki Albertsson upplever att även de som kommer in med fördomar kapitulerar inför den glädje som skapas inne i lokalen.

– Hur ofta händer det att man spelar en föreställning som alla verkligen gillar? Människor i alla olika åldrar som dansar och sjunger tillsammans.

Ingen återförening för Abba

Att "Mamma mia! The party" utspelar sig på en grekisk ö, precis som i musikalen, beror inte på att Björn Ulvaeus hade någon speciell förkärlek till Grekland, berättar han.

– Musikalen skulle heta "Summer night city" från början, efter en av våra låtar. Men vi kom fram till att det passade bättre att låta handlingen utspela sig på en ö. Så vi tittade på jordgloben, övervägde Kanada, Italien och flera andra ställen men fastnade för Grekland.

Musikalen "Mamma mia!" hade urpremiär i London den 6 april 1999, exakt på dagen 25 år efter att Abba hade vunnit Eurovision-finalen i Brighton 1974.

– Det var bara en ren slump. Det är otroligt att den fortfarande spelas, musikalen är inne på tjugofjärde året i London nu, säger Björn Ulvaeus.

TT: Det har talats om en återförening för Abba inför Eurovision i Malmö i vår, då det är 50 år sedan vinsten i Brighton. Finns det någon chans för det?

– Nej, nej, nej. Inte en chans.

Annons

Björn Ulvaeus har redan exporterat "Mamma mia! The party"-konceptet till Storbritannien och näst på tur är Rotterdam i Nederländerna, berättar han.

– Där går den upp nästa år och vi har långtgående planer på Köpenhamn. Sedan finns det möjlighet i New York, Los Angeles och Melbourne. Det finns många städer i världen som skulle kunna vara aktuella.

"Tröttnar inte"

Sussie Eriksson berättar att hon just i år firar ett eget jubileum: hon har levt i Abba-universumet i 30 år.

– Jag är född 1963 så jag var i en perfekt ålder när Abba breakade och sprang och köpte lp-skivorna. Sedan började jag min Abba-karriär på Berns i "Abba – a true story" på Berns. En hittepå-historia av Måns Herngren och Hannes Holm.

Även Anki Albertsson spelade i "Abba – a true story", som hade fått tillstånd av Björn Ulvaeus och Benny Andersson att använda riktiga Abbalåtar. Sedan fick Sussie Eriksson en av huvudrollerna i den svenska uppsättningen av "Mamma mia!" när musikalen sattes upp på Cirkus 2005.

– Det lustiga är att jag inte tröttnar på låtarna. Även om jag har gjort "Mamma mia! The party" 800 gånger nu så tänker jag inte att det skulle bli tråkigt att sjunga samma sak kväll efter kväll. Jag blir så otroligt inne i det!

Fakta: "Mamma mia! The party"

Krogshow som innehåller Abba-låtar, där tanken är att återskapa stämningen från den första "Mamma mia"-filmen.

Precis som filmen utspelar sig krogshowen i Nikos taverna på den grekiska ön Skopelos, där exteriörerna till filmen spelades in. Den fiktiva bakgrunden till krogshowen är att en kvinna i filmteamet förälskade sig i Nikos och nu tillsammans med honom ordnar ett stort Abba-party för turisterna varje kväll.

Manuset är skrivet av Calle Norlén i samarbete med Björn Ulvaeus och Roine Söderlundh, som också regisserar showen. Bengt Fröderberg står för scenografin.

Showen hade premiär i Stockholm den 2016, i London 2019 och har spelats i Göteborg sedan 2020, där man gör sista föreställningen 16 december i år.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons