Annons

”Musiken är mitt kall”

På lördag kastar Livebåten loss för andra och sista lördagen och fyller Malmös kanal med toner från några av stadens mest lovande unga artister. En av dem är 23-åriga Estrid Nyman som utlovar melankolisk alternativ pop.
Spelning • Publicerad 13 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Estrid Nyman är en av artisterna som spelar på Livebåten på lördag.
Estrid Nyman är en av artisterna som spelar på Livebåten på lördag.Foto: Pressbild

Med den rådande coronapandemin har det varit glest med spelningar för många musiker under året. Som för Malmöartisten Estrid Nyman, som fått de flesta bokningarna inställda. På lördag kan vi därför se henne spela som en av nio akter på Livebåten.

– Det är ett arrangemang som Arena 305 gör tillsammans med Malmö stad, 040 Live och Malmö live för att ge unga Malmöbaserade musiker ett spelställe i dessa tider. Det är verkligen ett suveränt initiativ, och framförallt kul att de väljer att satsa på unga och lokala musiker, säger Estrid Nyman.

Annons

– Med tappade spelningar så är det ju såklart ett ekomomiskt bortfall, men det är också spridningen av ens musik som är en stor förlust. Så det ska bli väldigt kul att spela på lördag, fortsätter hon.

Livebåten är precis vad det låter som, en båt med en scen. På lördag mellan klockan 12.00 och 18.00 åker båten runt i Malmös kanal med stopp vid Malmö live, Slottsträdgården och Södertull.

– Jag kommer att spela i trettio minuter. Det blir eget material med både gamla låtar och helt nya som som jag inte har släppt än.

Hur vill du beskriva din musik?

– Pop, alternativ pop. Och så gör jag mycket elektronisk musik där jag använder syntar och datorn. När jag spelar live så har jag även gitarren med mig så då kommer det in lite mer postrockiga influenser. Så egentligen är det en salig blandning. Men okej, melankolisk alternativ pop då.

Estrid Nyman började spela piano när hon var tio år gammal, och när hon som trettonåring fick en gitarr av sina föräldrar så växte egna låtar fram.

– Jag blev mer och mer intresserad av musik och lyssnade på mycket grunge som Nirvana, Soundgarden och Pearl Jam, men även The Doors och David Bowie. Det formade mig.

När Estrid var femton år lämnade familjen Södertälje och styrde flyttlasset mot Lund där hon började på Spyken och gick en spetsutbildning i musik med piano som huvudinstrument.

– Det var en jättebra utbildning och det var där jag tvingades till att sjunga också, det ingick ju i undervisningen. Det var en väldigt märklig känsla, jag hade ju alltid haft pianot och gitarren som mina instrument. Att inse att jag kunde sjunga var kul men konstigt, skrattar Estrid Nyman.

Sedan dess har hon gått olika musikutbildningar på Musikhögskolan i Malmö och vid Lunds universitet, jobbat som musiklärare och för tillfället studerar hon ljudteknik på Mittuniversitetet.

Annons

– Jag har alltid vetat att det är musik jag ska hålla på med. Det är mitt kall. Sedan vet jag inte exakt vad jag ska göra i framtiden, men på något sätt kommer musiken alltid att finnas där.

Förutom musiker så är du ju producent också, hur är du in den rollen?

– Det är en ganska ny roll för mig, men är nog det som jag tycker är roligast eftersom jag känner mig säker på det jag gör. Dels producerar jag min egen musik men jag har uppdrag åt andra också. Visst, det är inte lika kreativt som att skriva låtar och spela, men jag gillar verkligen känslan av att höra resultatet av något man jobbat med som blev riktigt bra.

I juni släpptes Estrid Nymans senaste singel ”Touch me” där hon visar en mer ironisk sida än på debutalbumet Flowers in May som kom förra året.

– Jag tycker att det är kul att inte vara hundra procent seriös hela tiden i det jag skriver, jag gillar när det är mer lättsamt, med glimten i ögat. Rent soundmässigt är det lite mer åt discohållet än mina tidigare låtar. Men som sagt, mina stil är en salig blandning av mycket.

Ja, inför ditt singelsläpp av ”Drive” som sedan hamnade på Flowers in May, var du överraskad över att du faktiskt gjort en poplåt?

- Ja, haha. Jag var väldigt anti mainstream och pop och såg ner lite på den musiken och artisterna i genren. Sedan insåg jag ju att det fanns mycket bra popmusik. När jag skrev ”Drive” var jag väl inte helt seriös till en början. Jag tänkte att det inte var min grej att göra popiga kärlekslåtar, men den blev så bra att jag bestämde mig för att släppa den och på den vägen blev det mer pop.

Kommer det något nytt album snart?

– Det kommer faktiskt en ep till hösten, och så småningom blir det nog en ny fullängdare också. Vi får väl se vilken stil den har då, skrattar Estrid Nyman.

Estrid Nyman.
Estrid Nyman.Foto: Pressbild
Livebåten

På Livebåten spelar nio akter på lördag, den 15 augusti, mellan klockan 12.00 och 18.00. Båten åker runt i Malmös kanal med stopp vid Malmö Live, Slottsträdgården och Södertull. Det kostar inget att titta på konserterna.

Spelschema:

Klockan 12.00-14.00: Humla, Childish och Viceroy.

Klockan 14.00-16.00: Free Trim, Golvad grävling och Erik Espinosa.

Klockan 16.00-18.00: Hedda hatar, Estrid Nyman och Karolina Beijer.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons