Annons

Netflix svar: "Rätt att berätta sin historia"

Kvinnan som tros vara verklighetens Martha i succéserien "Baby reindeer" stämmer Netflix för ärekränkning och försumlighet. Nu försvarar strömningsjätten seriens upphovsman.
Nöje • Publicerad 7 juni 2024
Richard Gadd, skaparen till Netflix-serien "Baby reindeer", och Jessica Gunning som spelar stalkern Martha. Arkivbild.
Richard Gadd, skaparen till Netflix-serien "Baby reindeer", och Jessica Gunning som spelar stalkern Martha. Arkivbild.Foto: Chris Pizzello/AP/TT

"Vi kommer att försvara det här ärendet med stor kraft, och stå upp för Richard Gadds rätt att berätta sin historia", säger en talesperson för bolaget till Deadline.

Enligt stämningsansökan som verklighetens Martha, Fiona Harvey, lämnat in förnekar hon många av de handlingar som rollfiguren påstås ha gjort i serien, och kräver ett skadestånd av Netflix på motsvarande 1,76 miljarder kronor. Stämningsansökan har lämnats in i en federal domstol i Los Angeles, USA.

Annons

Det är Richard Gadd som har skapat och spelar huvudrollen i den självbiografiska serien "Baby reindeer". Den handlar om en misslyckad komiker som jobbar på en bar, där han lär känna kvinnan Martha, som blir besatt av honom.

Trots Gadds uppmaningar till tittarna om att inte spekulera kring verklighetens Martha, pekades advokaten Fiona Harvey snabbt ut som hans stalker.

I en intervju med Piers Morgan i maj 2024 bekräftade Harvey att rollfiguren baserats på henne, men nekade till anklagelserna att hon förföljt Gadd.

I stämningsansökan hävdar Harvey att Netflix bristfälliga maskering gjort "vägen rak" för folk att spåra upp hennes identitet, vilket fått till följd att hon har blivit bombarderad med trakasserier av människor från hela världen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons